Військовослужбовці звільненя від сплати процентів по кредитам (крім авто та житла)

?До нас часто звертаються військовослужбовці, члени їх родин з питаннями щодо сплати кредиту: чи зобовʼязаний військовслужбовець сплачувати кредит, враховуючи що він захищає країну?

❗️З 22.04.2022 р. військовослужбовці мають право не платити проценти по кредитам.

➡️Так, 30.03.2022 р. було прийнято Закон України від 30.03.2021 № 1357-IX, Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку».

Вказаним законом внесено доповнення до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», а саме:

15. Військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, на весь час їх призову, а військовослужбовцям під час дії особливого періоду, які брали або беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, які перебували або перебувають безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, – штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються, крім кредитних договорів щодо придбання майна, яке віднесено чи буде віднесено до об’єктів житлового фонду (житлового будинку, квартири, майбутнього об’єкта нерухомості, об’єкта незавершеного житлового будівництва, майнових прав на них), та/або автомобіля.

Вказаною нормою скасовується пеня не лише за кредитами, але і за всіма іншими зобовʼязаннями військовослужбовця.

❗️Крім того, зазначається, що не нараховується плата за кредитами, крім кредитів на придбання житла та або автомобіля.

Таким чином, якщо у військовослужбовця кредит не на автомобіль або житло – проценти за таким кредитом не нараховуються.

?Щоб повідомити кредитора про те, що військовослужбовець звільнений від сплати процентів – необхідно подати відповідну заяву кредитору з документами про те, що позичальник був мобілізований, або служить за контрактом.

✅Щодо сплати тіла кредиту: від обовʼязку щодо погашення тіла кредиту ніхто не звільняється, проте на період військового стану за несплату кредиту штрафи та пеня не застосовуються, про що ми писали в даній статті.

Тобто військовослужбовцю можна поки не платити і за тілом кредиту – а вже після війни домовитися про реструктуризацію.

❇️Крім того, зараз на розгляді Верховної ради перебуває декілька законопроектів про повне списання кредитів військовослужбовцям.

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *