Що робити біженцям, у яких відсутня трудова чи запис про звільнення

Наше адвокатське бюро знаходиться в Запоріжжі.

В останній час до нас часто звертаються внутрішньо переміщені особи з Маріуполя та інших окупованих міст України.

Нажаль, багато людей вимушені були виїхати з своїх домівок без речей та документів. Багато хто не має з собою трудової книги.

Інші – не можуть працевлаштуватися на нову роботу в новому місті або отримати допомогу по безробітюю и встати на облік до центру занятості.

Звертаємо увагу на те, що відсутність трудової книги чи відсутність запису про розірвання трудового договору/звільнення не є підставою для відмовти в отриманні допомоги по безробіттю чи оформлення звільнення.

Закон України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”

Внутрішньо переміщена особа, яка звільнилася з роботи (припинила інший вид зайнятості), за відсутності документів, що підтверджують факт звільнення (припинення іншого виду зайнятості), періоди трудової діяльності та страхового стажу, реєструється як безробітна та отримує допомогу по безробіттю, соціальні та інші послуги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття відповідно до законодавства.

Внутрішньо переміщена особа, яка не мала можливості припинити трудовий договір (інший вид зайнятості) відповідно до пункту 1 статті 36, статей 38, 39 Кодексу законів про працю України у зв’язку з неможливістю продовження роботи за таким трудовим договором (іншого виду зайнятості) за попереднім місцем проживання, для набуття статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю і соціальних послуг за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття має право припинити такий трудовий договір в односторонньому порядку, подавши до центру зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору.

В мене немає трудової книжки:

Треба зареєструватися як внутрішньо переміщена особа, після чого звернутися до центру занятості, де вас зобов’язані поставити на облік без трудової книжки. Додатково інформацію про ваш трудовий стаж можна отримати онлайн на сайті Пенсійного фонду України.

Я виїхав, а тепер не можу звільнитися з роботи:

Якщо ви були вимушені переїхати до нового місця проживання, але не звільнилися з старого місця роботи, та не маєте комунікації з вашим працедавцем, це не проблема.

Необхідно звернутися до центру занятості та подати заяву про розірвання трудового договору чи звільнення. Така заява подаєтсья вами в одностороньому порядку, наявність роботодавця не потрібна.

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *