Прикордонна служба заявляє, що супроводжуючі осіб з інвалідністю не зобов’язані пред’являти військовий квиток на кордоні

📅 З 18 травня 2024 року інспектори Державної прикордонної служби України в пунктах пропуску перевірятимуть наявність військово-облікового документа у деяких категорій громадян. Однак певні категорії осіб не повинні будуть пред’являти такий документ. 

📃 Відповідно до норм українського законодавства під час дії воєнного стану або мобілізації громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ разом із документом, що посвідчує особу, та пред’являти їх за вимогою прикордонника.

👨‍👩‍👧‍👦 ДПСУ навела перелік чоловіків, які зобов’язані надати військово-обліковий документ. Це заброньовані на період мобілізації, непридатні до військової служби за станом здоров’я, особи з трьома і більше дітьми віком до 18 років, ті, хто самостійно виховує дитину або має дитину і чоловіка (дружину), який проходить військову службу, а також інші категорії, визначені ст. 23 закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

🛡️ Водночас, це не стосуватиметься певних категорій громадян, зазначених в окремих пунктах Правил перетину державного кордону громадянами України. До них відносяться особи з інвалідністю, ті, хто супроводжує людей з інвалідністю та дітей з інвалідністю; водії, що здійснюють перевезення медичних вантажів та гуманітарної допомоги; працівники залізничного транспорту, морської та авіаційної галузі.

🔎 Адвокатське бюро “Юрконсалт” звертає увагу, що офіційно дана інформація у своїх соцмережах чи на сайті ДПСУ поки що не публікувалась.

⚖️ Нагадаємо, що наявність або збіг інформації про особу в оперативних базах даних системи «Гарт-1» автоматизовано забороняє перетин державного кордону, незважаючи на довідку ВЛК про непридатність. Про це зазначив у постанові Верховний Суд.

#прикордонники #військовийоблік #перетинкордону #законодавство #воєннийстан #інвалідність #Юрконсалт #ГеннадійПрацевитий #мобілізація #кордон #адвокат #юрист #юрконсалт #ua #запоріжжя #рек #ukraine

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *