Чи існує можливість мобілізації чоловіків, що самі виховують дітей – коментар адвоката

📘 В Україні діє воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Чоловіки віком від 18 до 60 років, які є здоровими, можуть бути мобілізовані. Проте, існує затверджений перелік осіб, що можуть отримати відстрочку навіть під час воєнного стану, до якого входять чоловіки, що самостійно виховують дітей.

📘 Згідно зі ст. 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, на відстрочку від мобілізації можуть претендувати жінки та чоловіки, які самостійно виховують дітей до 18 років, і єдиний із батьків, який залишився. Це право застосовується, якщо другий батько помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім, оголошений померлим, або відбуває покарання у місцях позбавлення волі.

📘 Адвокат Геннадій Працевитий з адвокатського бюро “Юрконсалт” підкреслює, що батьки-одинаки не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Однак, якщо дружина намагається штучно створити умови для відстрочки чоловіка, суд має позбавити її батьківських прав, щоби чоловік міг скористатися цим правом.

📘 Якщо батьку-одинаку прийшла повістка, адвокат рекомендує надсилати документи, що підтверджують самостійне виховання дитини, на адресу центру комплектування. Необхідно долучити копії необхідних документів, таких як свідоцтво про смерть другого з батьків чи рішення суду про позбавлення батьківських прав, рішення про визнання безвісно відсутнім, і заява про надання відстрочки від мобілізації.

#юридичнапоміч #мобілізація #відстрочкамобілізації #батькиодинаки #правоукраїни #воєннийстан #батьківство #україна #закони #адвокат #юрист #юрконсалт #ua #запоріжжя #рек #ukraine

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *