Відмовлення від батьківських прав

📜Чи можливо відмовитися від батьківства в Україні? Це питання стало актуальним для громадян, що по різним причинам прагнуть уникнути виконання батьківських обов’язків.
Ось чому актуальність обраної теми незаперечна на сьогодні.

🔍У цій статті адвокат Геннадій Працевитий з Адвокатського бюро “Юрконсалт” розгляне особливості відмови від батьківства, опираючись на чинні нормативно-правові акти України.

💡В Україні безпосередньо відмовитися від батьківства неможливо, оскільки законодавство передбачає тільки чіткий перелік підстав, за якими особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише у судовому порядку, зокрема: не надання належного піклування, ухиляння від виконання батьківських обов’язків, жорстоке поводження з дитиною, наявність залежностей, експлуатація дитини, вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

📝Крім того, батько має право оскаржити факт свого батьківства шляхом подачі відповідної заяви до суду з приводу виключення його як батька із актового запису про народження.

🚫Важливо підкреслити, що позбавити батьківських прав можливо тільки через суд, і це може стосуватись як однієї, так і всіх біологічних дітей громадянина.

⚖️Якщо батьків позбавлено прав щодо дитини, їхні сімейні відносини формально припиняються. Вони втрачають право виховувати дитину, бути її законними представниками, користуватись пільгами на дитину, бути її спадкоємцями.

🚸Однак, важливо зазначити, що позбавлення батьківських прав не звільняє громадян від обов’язку утримувати дитину, тобто сплачувати аліменти, до досягнення дитиною повноліття.

📌Якщо у вас є питання щодо відмови від батьківства, звертайтеся до Адвокатського бюро “Юрконсалт”. Наші досвідчені спеціалісти нададуть вам всі необхідні консультації у сфері спадкового права України. Не зволікайте й звертайтесь до нас за кваліфікованою допомогою!

#юрконсалт #права #батьківство #сімейнеправо #Україна #суд #адвокат #піклування #аліменти #спадщина #адвокат #юрист #юрконсалт #ua #запоріжжя #рек #ukraine

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *