Реєстрація дитини: як змінити місце проживання без дозволу одного з батьків

✍️ Часто стосунки між батьками, що перебувають у конфлікті, призводять до порушення інтересів їхніх дітей, особливо коли мова йде про зміну місця прописки дитини після розірвання шлюбу. Іноді один із батьків не хоче давати згоду на такі зміни, що стає перешкодою для другого батька і є порушенням прав дитини. Важливо розуміти, що прописка за адресою одного із батьків може надати можливість подорожувати з дитиною за межі країни або бути важливою при поділі майна під час розлучення.

☝️ Якщо ж неможливо дійти згоди з іншим батьком, слід звернутися до суду. Процедура починається з подачі заяви про реєстрацію дитини у відповідний орган реєстрації місця проживання, де, швидше за все, відмовлять через відсутність дозволу другого батька. Втім, сама ця відмова має значення для подальших дій.

⚖️ Наступний крок — це подання позову до суду, щоб оскаржити рішення про відмову у реєстрації місця проживання дитини. У позовній заяві треба чітко обґрунтувати, чому реєстрація на новій адресі є кращим варіантом для задоволення потреб дитини. З отриманням судового рішення на користь, можна приступати до реєстрації в відповідному органі.

👨‍⚖️ Окрім того, зазначимо, що суд може самостійно визначити місце проживання дитини при розгляді позову про встановлення місця проживання. Відмова одного з батьків впливати на прописку дитини може розглядатися як порушення дитячих прав.

📜 Згідно з законодавством, місце проживання дитини має відповідати місцю проживання батьків або одного з них. Втрата батьківських прав одним з батьків дає підставу для реєстрації дитини за адресою іншого батька. Сімейний кодекс передбачає, що місце проживання дитини узгоджується батьками, і якщо не вдається досягти згоди, спір вирішується органами опіки, піклування чи судом. Також можливе визначення місця проживання дитини в шлюбному договорі.

🔎 Якщо один із батьків зник або з інших причин не може дати згоду на прописку, вирішення питання також відбувається через суд.

#юридичнапорада #сімейнеправо #реєстраціядитини #захистправдітей #адвокат #правовадопомога #розлучення #судовапрактика #сімейнийкодекс #альтернативнареєстрація #адвокат #юрист #юрконсалт #ua #запоріжжя #рек #ukraine

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *