Чи можна розлучитися не відвідуючи судові засідання?

📜 Розглядаємо питання: чи необхідна особиста присутність в суді під час процедури розлучення, особливо коли у подружжя є діти. В Україні закон вимагає судового розгляду для офіційного розірвання шлюбу за присутності неповнолітніх дітей. Обидві сторони мають право ініціювати розлучення через суд, подавши відповідний позов. Однак, варто відзначити, що існують винятки з правила про подачу позову про розлучення.

🚫 Подавати такий позов під час вагітності дружини та впродовж року після народження дитини заборонено, за винятком кількох ситуацій. Наприклад, якщо один із подружжя винен у кримінальній поведінці проти іншого або дитини, або факти батьківства було визнано за іншим чоловіком. У таких випадках, позов слід підавати до судової установи за місцем проживання відповідача.

👥 Якщо ж ініціатор розлучення дійшов угоди з другою стороною, то суд може залучити до розгляду справу за зареєстрованим місцем проживання будь-якого з подружжя.

⚖️ А щодо унікнення участі в судовому процесі, наша законодавча система дозволяє в окремих випадках здійснити розлучення без візиту в суд. Це можливо, якщо не виникає питань щодо аліментів, поділу спільного майна чи визначення місця проживання дитини, а також якщо ви є відповідачем у процесі без дітей.

🏛️ Якщо місця проживання колишнього подружжя знаходяться далеко одне від одного, можуть виникнути труднощ зі з’явленням у суді. Проте, сучасні технології та законодавчі інновації дозволяють подавати документи через пошту чи навіть брати участь в судових засіданнях онлайн через відеоконференцію. Можна також написати заяву про розгляд справи без вашої участі або через представника. В окремих випадках, якщо ви не з’являєтесь на суд, може бути винесено заочне рішення. Як правило, при розлученні суд не вимагає обов’язкової явки обох сторін.

🏢 Варто зазначити, що у випадку правильного виконання всіх процедур, юридична допомога може стати зайвою, але в окремих ситуаціях консультація адвоката все ж таки бажана.

#розлучення #судовийпроцес #шлюб #законодавство #адвокат #відеоконференція #заочнерішення #сімейнісправи #поділмайна #аліменти #адвокат #юрист #юрконсалт #ua #запоріжжя #рек #ukraine

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *