Уряд переглянув процедуру отримання статусу особи з інвалідністю через війну.

🔵 Під час засідання Кабміну 9 квітня було ухвалено рішення про внесення змін до порядку надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни. Як повідомив представник Уряду в парламенті Тарас Мельничук, Кабмін вніс зміни до Порядку надання статусу особи з інвалідністю за умови, що інвалідність заподіяна пораненням, контузією, каліцтвом або захворюванням, одержаним під час безпосередньої участі в АТО, а також під час заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, вмотивованих потребою відсічити збройну агресію РФ в Донецькій та Луганській областях, та інших заходів, спрямованих на забезпечення обороноздатності України.

🔵 Крім того, було оновлено Порядок визначення статусу члена сім’ї загиблого або померлого захисника України. Ці зміни здійснено, щоб привести документи у відповідність з Законом 3443-IX. Зазначений закон полегшує процедуру отримання статусів учасника бойових дій, інваліда внаслідок війни, а також члена сім’ї загиблого або померлого захисника.

🔵 Нововведення передбачають, що рішення про надання або відмову у наданні відповідного статусу тепер прийматимуть регіональні структурні підрозділи, які займаються ветеранською політикою. Стало також можливим подавати заявку в електронній формі через портал Дія або Єдиний державний реєстр ветеранів війни. Водночас, для тих, хто віддає перевагу паперовому носієві, передбачено можливість подачі документів через ЦНАП.

🔵 Варто зазначити, що на момент написання цієї статті нові нормативні акти все ще не були опубліковані. Отже, зацікавленим особам слід уважно стежити за оновленнями на офіційних ресурсах.

🔵 На завершення, варто нагадати, що згідно з прийнятим у першому читанні законопроєктом 10449, чоловіки віком від 25 до 55 років, яким після 24 лютого 2022 року була призначена інвалідність ІІ або ІІІ групи (за винятком осіб, інвалідність яким встановлено через бойові травми і тих, хто втратив кінцівки в результаті ампутації), повинні пройти повторний медичний огляд до кінця 2024 року для визначення придатності до військової служби.

Автор: адвокат Геннадій Працевитий, Адвокатське бюро “Юрконсалт”.

#юрист #закон #інвалідність #ветерани #АТО #правозахисник #Україна #соцзахист #військові #адвокат #юрист #юрконсалт #ua #запоріжжя #рек #ukraine

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *