Яка кримінальна відповідальність передбачена за незаконний перетин кордону?

📜 Кримінальне покарання за неправомірний перехід державного кордону в умовах воєнного часу.
Під час дії воєнного стану на території України, питання незаконного перетину державного кордону за межами пункту пропуску стало критичною проблемою. З точки зору законодавства, таке порушення без ознак іншого злочину призводило лише до адміністративної відповідальності. Однак, зі внесенням змін у Кримінальний кодекс України, спрямованих на підвищення відповідальності за спробу уникнення призову через незаконний перехід державного кордону, ситуація змінилася.

⚖ Законодавче регулюваня зазнало змін. Статтю 322-2 Кримінального кодексу доповнено словами про уникнення мобілізації у час повномасштабних загроз у першому абзаці першої частини статті; 2) змінено формулювання в другому абзаці першої частини статті щодо позбавлення волі на термін від трьох до п’яти років; 3+4) у наступних абзацах переглянуто та збільшено мінімальний і максимальний терміни позбавлення волі; 5) уведено нову частину, яка звільняє від відповідальності в певних умовах.

🚫 Закон описує незаконний перехід державного кордону України як дію, що завдає шкоди державним інтересам або проводиться з наміром уникнення призову на військову службу чи інших зазначених обставин, що карається позбавленням волі.

🔁 Повторення таких дій або їх вчинення групою осіб у час дії воєнного стану тягне за собою ще більше посилення покарання.

🔫 Складення злочину з застосуванням насильства або зброї передбачає особливо суворе покарання.

🛑 Особа, яка добровільно повернеться і зізнається у скоєному, може бути звільнена від відповідальності за певних умов.

З огляду на зростання відповідальності за незаконний перетин кордону у військовий час, карається від трьох до дванадцяти років ув’язнення, особлива увага вимагається до міграційного законодавства і легальних способів перетину кордону.

📌 Якщо виникла підозра у незаконному перетині кордону, настійливо рекомендується звернутися за допомогою до адвоката, зокрема до адвоката Геннадія Працевитого з Адвокатського бюро “Юрконсалт”, для захисту своїх прав та інтересів або для пом’якшення покарання.

#кримінальневідповідальність #незаконнийперетинкордону #військовийстан #міграційнезаконодавство #адвокатураДопомога #Юрконсалт #ГеннадійПрацевитий #правозахист #прикордоннийконтроль #мобілізація #адвокат #юрист #юрконсалт #ua #запоріжжя #рек #ukraine

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *