Який вид допомоги на дитину доступний для одиноких матерів чи батьків?

📘 Матері та батьки, що виховують дітей самотужки й не перебувають у шлюбі, мають законне право на отримання державних виплат.

📜 Це право актуалізується в декількох ситуаціях: коли у свідоцтві про народження дитини не вказано інформації про одного з батьків або ці дані зазначено за рекомендацією одного з батьків, а також у випадку смерті одного з батьків, за умови, що живий батько не одержує пенсійних виплат або державних допомог на дитину померлого.

🏛 Допомогу призначають до досягнення дитиною 18 років, або 23 років, якщо вона продовжує навчання на денній формі освіти. Розмір допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для дитини відповідної вікової групи та середньомісячним доходом на члена сім’ї за останні шість місяців.

👶 У 2024 році прожиткові мінімуми становлять: 2563 грн для дітей до 6 років, 3196 грн для дітей від 6 до 18 років та 3028 грн для молоді віком від 18 до 23 років, що навчаються.

💼 У разі розлучення, батько чи мати, які залишаються з дитиною, можуть претендувати на аліменти. У випадку ухилення другого батька від сплати аліментів, держава може надати тимчасову підтримку.

💵 Максимальні суми тимчасової фінансової підтримки складають 2563 грн для дітей до 6 років та 3196 грн для дітей від 6 до 18 років, з гарантованими розмірами виплат відповідно 1281,50 грн та 1598 грн.

🤱 Потребу у фінансовій допомогу від держави при народженні дитини не варто недооцінювати. Водночас слід розуміти, що надані державою кошти, включно з одноразовою допомогою понад 10 тис. грн та пакунком малюка, можуть покрити лише частину первинних потреб новонародженого. Проте, щомісячна виплата у розмірі 860 грн, на жаль, залишається незмінною протягом останніх 10 років і не відповідає сучасним економічним реаліям.

#сімейнеправо #допомогаодинокимбатькам #альменти #прожитковиймінімум #розлучення #фінансовадопомога #правадитини #юридичніпоради #адвокат #юрист #юрконсалт #ua #запоріжжя #рек #ukraine

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *