Факт спільного проживання цивільної дружини визначається за процедурою цивільного судочинства

📜 Визначення конкретного факту проживання разом з метою одержання однієчасної грошової допомоги здійснюється відповідно до цивільно-процесуальних норм. У контексті розглянутої справи, жінка звернулась до адміністративного суду через відхилення Міністерством оборони України її заявки на призначення і виплату разової фінансової допомоги у зв’язку із смертю, каліцтвом або отриманням інвалідності військовослужбовцями чи особами, звільненими з лав Збройних Сил, посилаючись на відсутність судового акта, який би визнав факт їхнього спільного проживання без офіційного реєстрування шлюбу.

📘 Вона аргументувала, що дійсно мешкала разом з військовослужбовцем у статусі неофіційної дружини, однак той загинув, відстоюючи незалежність держави. У зв’язку з цим подана заявка на отримання фінансової підтримки була підкріплена всіма необхідними доказами спільного проживання у форматі сім’ї.

📖 Суд початкової інстанції вирішив не задовольняти запит жінки через недостатність доказів спільного проживання та виходячи з цього ухвалив рішення про відсутність у неї встановленого права на отримання виплати. Проте, рішення суду апеляційної інстанції переглянуло це рішення, підтвердивши факт спільного проживання та зобов’язало Міністерство оборони України нарахувати і виплатити потребувану грошову допомогу.

📚 Незгодне із таким вердиктом, Міністерство оборони України звернулося із касаційною скаргою. Висунуто аргумент про неподання жінкою відповідної заяви про визнання її за члена сім’ї загиблого та на тому, що питання про неформальне співжиття за межами шлюбу належать до компетенції загальних судів, а не адміністративного.

📑 За підсумками розгляду цього питання Верховним Судом було висловлено, що вимоги щодо встановлення правових фактів і оскарження дій чиновників не можуть бути об’єднані в одній судовій справі, оскільки це питання відноситься до різних юрисдикцій. Юридичні факти, які вимагають судового врегулювання, приймаються до розгляду лише цивільними судами.

📕 З огляду на зазначене, було встановлено, що рішення суду апеляційної інстанції порушує процедурні норми, відтак воно було відмінене, а суду нижчої інстанції було доручено розглянути справу з новою аргументацією відмови задоволення позову, ураховуючи, що питання визначення факту спільного життя має вирішуватися цивільними судами.

Розгляд цього випадку з Єдиного державного реєстру судових рішень надав ключові інсайти до проблематики юридичного визнання фактів спільного проживання, проаналізовано адвокатом Геннадієм Працевитим.

#юрист #право #громадське_правосуддя #сімейні_справи #цивільнеправо #судовапрактика #адвокатура #грошовадопомога #захист_прав захист_військових #адвокат #юрист #юрконсалт #ua #запоріжжя #рек #ukraine

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *