При звільненні військовослужбовця з ним повинні провести повний розрахунок

✍️ Повний розрахунок військовослужбовцям при звільненні:

🔹 Залишаючи на увазі обставини справи, військова частина не здійснила повного розрахунку зі звільненим військовослужбовцем. Зокрема, не врахувала та не виплатила низку компенсацій та надбавок, які військовослужбовець має право отримати при звільненні. Серед них: індексація грошового забезпечення, компенсація за неотримане речове майно, грошова компенсація вартості неотриманого харчування, грошова допомога на оздоровлення, надбавка за проходження військової служби, премія за особистий внесок у загальні результати служби, додаткова винагорода, одноразова грошова допомога тощо.

🔹 Після розгляду матеріалів справи, суд частково задовольнив позов військовослужбовця та зобов’язав військову частину нарахувати та виплатити військовослужбовцю грошову допомогу на оздоровлення за 2022 рік з урахуванням щомісячної додаткової грошової винагороди та грошового забезпечення військовослужбовця з використанням показника прожиткового мінімуму для працездатної особи.

🔹 Обживши це рішення, військова частина подала апеляційну скаргу, незгодна з тим, що при виплаті грошової допомоги на оздоровлення враховується щомісячна додаткова грошова винагорода, а також з тим, що грошове забезпечення повинно виплачуватися з урахуванням прожиткового мінімуму для працездатної особи станом на 01 січня поточного року, а не на 01 січня 2018 року.

🔹 Апеляційний суд відхилив скаргу і зазначив, що щомісячна додаткова грошова винагорода входить до складу грошового забезпечення військовослужбовців, з якого обчислюється допомога на вирішення соціально-побутових питань та інші види грошового забезпечення. Врахування цих платежів залежить від часу проведення розрахунків та виплати допомоги військовослужбовцю.

🔹 Щодо використання прожиткового мінімуму, суд зазначив, що рішення про визначення посадових окладів, заробітної плати та грошового забезпечення працівників державних органів повинно базуватися на прожитковому мінімуму, установленому законом на відповідний рік. Розрахункова величина для цих платежів не повинна відповідати прожитковому мінімуму, встановленому на 01 січня 2018 року.

📚 Детальніше: постанова Другого апеляційного адміністративного суду у справі №520/8600/23 від 28 вересня 2023 року.

#військові #розрахунок #звільнення #компенсація #військовослужбовці #допомога #грошовезабезпечення #прожитковиймінімум #адвокат #юридичнийблог #право #цивільніправа #адвокат #юрист #юрконсалт #ua #запоріжжя #рек #ukraine

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *