Відкладення через догляд за недієздатною особою.

📝Відстрочка військового обов’язку, на підставі опіки над людиною з інвалідністю, передбачена у ст. 23 Закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Якщо когось з військовозобов’язаних було визначено опікуном недієздатної особи, ця особа має право будь-коли звернутися за відстрочкою.

🧠Суд визначає недієздатність осіб, які через психічні розлади не можуть усвідомити свої дії, а отже, і керувати ними. Коли особа визнана недієздатною, суд сам призначає їй опікуна під час окремого судового розгляду, який базується на висновках судово-психіатричної експертизи.

📌Щоб відстрочку було надано, мають бути виконані дві умови: недієздатна особа має бути під опікою, а також у неї має бути встановлена група інвалідності. Більше інформації про процедуру встановлення опіки можна знайти за посиланням.

✍️Військовозобов’язані, перебуваючи під опікою недієздатної особи, мають право звернутися до ТЦК або СП із заявою про відстрочку військової служби, надавши документи, які підтверджують це право.

🗂️Заява повинна містити такі документи: паспорт недієздатної особи, вирок суду про призначення опікуна та визнання особи недієздатною, довідку МСЕК про інвалідність І, ІІ або ІІІ групи, пенсійне посвідчення та документи, які підтверджують родинні зв’язки.

📨Заяву можна подати особисто або поштою. Після розгляду заяви військовозобов’язаному надають підтвердження відстрочки у формі довідки або запису у військовому документі.

📃Також варто відзначити, що опіка над недієздатною особою з інвалідністю дає право перетнути кордон під час дії військового стану.

⚖️Якщо ТЦК або СП відмовили у відстрочці, таку дію можна оскаржити через суд або адміністративний порядок.

💼Якщо у вас виникли питання про відстрочку на основі опіки, ви можете звернутися до військових адвокатів юридичної компанії Юрконсалт. Наші фахівці допоможуть вам у всіх аспектах цього процесу, включаючи можливе оскарження відмови у відстрочці.

#юридичнаблог #опіка #недієздатний #відстрочка #військовозобов’язаний #інвалідність #суд #судовопсихіатричнаекспертиза #військовийстан #юридичнаконсультація #адвокат #юрист #юрконсалт #ua #запоріжжя #рек #ukraine

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *