Фізичні особи-підприємці не зобов’язані сплачувати ЄСВ якщо вони були мобілізовані!

☝️ З початком повномасштабного вторгнення багато фізичних осіб-підприємців поповнили лави захисників України.

☝️ Відповідно до частини 3 статті 39 Закону “Про військовий обов’язок і військову службу”, реєстрація ФОП не припиняється для мобілізованих, тому закривати ФОП не обов’язково, і це питання можна вирішити на власний розсуд. Крім того, у зазначеній статті йдеться про те, що мобілізованим ФОП не нараховуються податки та збори, якщо господарська діяльність не ведеться.

☝️ Призвані на військову службу за призовом під час мобілізації звільняються від сплати єдиного внеску, якщо вони не є роботодавцями.

☝️ Підставою для цього є заява від фізичної особи-підприємця та копія військового квитка або іншого документа, що містить дані про призов на військову службу за призовом під час мобілізації, яка подається до податкового органу ФОП протягом 10 днів після демобілізації.

☝️ Якщо демобілізований ФОП перебуває на лікуванні (реабілітації), заява та копії підтверджуючих документів подаються протягом 10 днів після закінчення лікування (реабілітації).

☝️ Якщо платник єдиного внеску має найманих працівників і під час мобілізації уповноважує іншу особу на виплату заробітної плати та/або інших доходів найманим працівникам, то така уповноважена особа зобов’язана сплатити єдиний внесок до бюджету за демобілізованого ФОП протягом 180 календарних днів з першого дня демобілізації ФОП без застосування штрафних та фінансових санкцій.

☝️ У заяві демобілізований ФОП зазначає дані про сплату єдиного внеску уповноваженою особою за період перебування ФОП на військовій службі. Звітність щодо сплаченого єдиного внеску подається демобілізованим ФОП у порядку та строки, встановлені Законом про ЄСВ, без застосування штрафних та фінансових санкцій.

☝️ Крім того, демобілізовані ФОП також можуть розірвати трудові договори з найманими працівниками за власною ініціативою. Таке право їм надає пункт 10 частини 1 статті 40 Кодексу законів про працю України. Однак на цій підставі не можуть бути звільнені “захищені” працівники (вагітні жінки та матері з дітьми, стаття 184 КЗпП України) та мобілізовані працівники (стаття 119 КЗпП України).

☝️ Водночас, згідно з додатком 2 до статті 47 Кодексу законів про працю України, мобілізованим ФОП дозволено відтермінувати всі виплати та видачу необхідних документів звільненому працівнику. Зробити це можна без санкцій і штрафів протягом місяця після демобілізації.

#адвокат #юрист #юрконсалт #ua #запоріжжя #рек #ukraine #повномасштабне_вторгнення #фізичні_особи_підприємці #захисники_України #військовий_обов’язок #військова_служба #реєстрація_ФОП #мобілізація #податки_та_збори #єдиний_внесок #трудове_договір

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *