Відповідальність за ухилення від мобілізації у військовий час. Адміністративна та кримінальна відповідальність

☝️Ухилення від мобілізації – це неналежне виконання обов’язків, передбачених Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Але для того, щоб розуміти, чи настає відповідальність в конкретному випадку, потрібно розуміти, яким саме способом відбувається ухилення. Способи ухилення включають відмову від призову на службу за мобілізацією, нез’явлення за викликом до ТЦК та СП для проходження медичної комісії, втечу з військової частини або з місця призову, та уникнення від участі в навчальних зборах.

🚫Важливо пам’ятати, що відповідальність за ухилення від мобілізації не поширюється на осіб, які не підлягають призову на військову службу за мобілізацією. Наприклад, громадянин віком 18 років, який не служив строкову службу та не має воєнної кафедри не може нести відповідальність за ухилення від мобілізації, оскільки він не підпадає під мобілізацію в силу закону.

⚖️Відповідальність за ухилення від мобілізації поділяється на два види: кримінальна та адміністративна. Кримінальна відповідальність, згідно з частиною першою статті 336 ККУ, настає після проходження ВЛК, визнання військовозобов’язаного придатним до проходження служби та ухилення від служби після отримання мобілізаційного розпорядження або “бойової повістки”. Адміністративна відповідальність передбачена статтею 211-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення і означає відповідальність за неявку до ТЦК та СП за викликом.

💼У разі притягнення до кримінальної відповідальності, допомога адвоката може бути особливо важливою. Від правильної правової оцінки ситуації може залежати подальша доля особи. Конкретні дії адвоката будуть залежати від обставин справи.

⚠️Важливо зазначити, що відповідальність за ухилення від мобілізації може бути більш суворою, якщо воно вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб. У таких випадках відповідальність може передбачатися частиною другою статті 336 КК України, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.

Теги для TikTok: #право, #мобілізація, #військовий_час, #адвокат, #кримінальна_відповідальність, #адміністративна_відповідальність, #україна, #військовозобов’язаний, #служба, #військова_служба.#адвокат #юрист #юрконсалт #ua #запоріжжя #рек #ukraine

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *