Як оформити пенсію по втраті годувальника згідно Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»

❓ – Як оформити пенсію по втраті годувальника згідно Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»?

❗ – Коли родина стикається зі смертю годувальника, то, окрім скорботи, виникає цілий ряд цілковито практичних запитань. У тому числі, йдеться про те, за рахунок чого непрацездатні члени родини тепер можуть жити й забезпечувати себе, якщо доходу годувальника більше немає. Отож, ознайомимося з цим питанням детально.

❗ – Яким чином законодавство регулює такі ситуації? У ст. 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» йдеться про перелік осіб, які можуть претендувати на отримання пенсії у зв’язку з втратою годувальника. Згадується про такі категорії непрацездатних осіб, як: батьки померлого, яких він утримував; непрацездатна дружина (чи чоловік), котра зі смертю годувальника втратила засоби до існування; неповнолітні діти, котрі народилися до спливу 10 місяців від смерті годувальника.

❗ – По кожній з цих категорій варто внести деякі уточнення. Зокрема про чоловіка, дружину, батька та/або матір йдеться тоді, коли вони вже досягли пенсійного або 65-річного віку чи є особами з інвалідністю. Стосовно дітей, то тут важливо зазначити те, що до згаданої категорії можуть належати і повнолітні діти, якщо вони є особами з інвалідністю. Також це поширюється на тих, хто навчається за денною формою навчання у професійно-технічних та загальноосвітніх закладах, а також – закладах вищої освіти. На дітей-сиріт, які втратили годувальника, ця норма поширюється до 23 років, незалежно від того, чи вони продовжують навчання.

❗ – Яким чином визначається розмір пенсії та його зміна? Коли йдеться про визначення чи зміну розміру пенсії, то тут важливою є Постанова Кабміну від 26 березня 2008 року № 265. Вона має назву «Деякі питання пенсійного забезпечення громадян» та передбачає такий мінімальний розмір пенсійної виплати, яка належить особі у зв’язку з втратою годувальника: 100% прожиткового мінімуму – на одного непрацездатного члена сім’ї; 120% – на 2 членів родини; 150% – на 3 та більше членів родини. Саме таким є регулювання цього питання.

❓ – Чому юридична допомога може бути актуальною? На перший погляд, регулювання питання пенсії у зв’язку з втратою годувальника є достатньо зрозумілим, однак законодавство містить багато нюансів, тож допомога експертів-практиків може стати доречною у таких випадках, як:
– Виділення частки пенсії, коли вона призначається на кількох членів сім’ї. Це питання регулюється статтею 39 згаданого Закону, а юристи детально консультують по ньому клієнтів. Також тут актуальна Постанова Кабміну від 1 квітня 2022 року №377, оскільки вона адаптувала чинні правові норми саме до періоду воєнного стану.
– Підготовка пакету документів для оформлення пенсії у зв’язку з втратою годувальника. Це питання регулюється «Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»». Порядок був затверджений відповідною постановою правління ПФУ від 25 листопада 2005 року №22-1. У підпунктах 2 та 3 п. 2.1 цього Порядку зазначено основні документи, а у підпунктах 1, 3-5, 7, 9 та 10 п. 2.3 згадуються додаткові документи.

❓ – Аби не стикатися з ситуацією, коли постійно варто щось шукати, додавати до пакету документів чи приходити повторно, доцільним буде скористатися якісною допомогою юристів. Це зменшить затрати сил та часу, які йдуть в людини на те, аби мати справу з бюрократичними нюансами. Адвокатське бюро «Юрконсалт» регулярно працює з такими запитами, тож ми забезпечимо грамотне консультування та надійний супровід процедури оформлення пенсії.
#пенсія #ЗаконУкраїни #пенсійнестрахування #претенденти #розмірпенсії #юридичнадопомога #документи #адвокати
#адвокат #юрист #юрконсалт #консультація #підписка

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *