Чи може поліцейський вимагати у водія документи без доказів порушення ПДР

📜В Україні права та обов’язки водія транспортного засобу регулюються ЗУ «Про національну поліцію». Настановлені законні підстави для зупинення транспортного засобу та перевірки документів водія. Однією з основних підстав є порушення правил дорожнього руху.

🚔Зокрема, ЗУ «Про національну поліцію» містить одинадцять підстав для зупинки транспортного засобу. Їх простежуємо в ст. 35 Закону. Вони охоплюють широкий спектр ситуацій: від очевидних технічних несправностей транспортного засобу, до інформації про причетність водія до вчинення правопорушення.

👮‍♂️Закон зобов’язує поліцейського, звертаючись до водія, назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред’явити службове посвідчення. Водій має право отримати від поліцейського конкретну причину зупинення транспортного засобу та детальний опис підстави зупинки.

🚙На практиці іноді виникають ситуації, коли представники правоохоронних органів не дотримуються вимог чинного законодавства та вимагають документи у водія без доказів порушення ПДР.

⚖️У 2020 році П’ятий апеляційний адміністративний суд ухвалив рішення у справі №473/1404/20, згідно з яким вимога поліцейського до водія про пред’явлення документів без доказів порушення правил дорожнього руху є неправомірною.

🔍Верховний суд України також підтримав цей позитив як для водія, так і для руху на наших дорогах, підтверджуючи у рішенні від 15 березня 2019 року по справі №686/11314/17, що поліцейські не мають права вимагати у водія документи без доказів порушення ПДР.

👉 Таким чином, не варто боятися зупинки поліцією, водій не зобов’язаний надавати документи без доказів порушення Правил дорожнього руху.

#водій #поліція #зупинка #ПДР #закон #правоваосвіта #авто #правапорушення #правила #Україна.

#адвокат #юрист #юрконсалт #ua #запоріжжя #рек #ukraine

😎 Потрібна консультація?

2 thoughts on “Чи може поліцейський вимагати у водія документи без доказів порушення ПДР

  1. Анонім says:

    А що робити якщо безпідставно на блокпосту зупинили та окрім паспорта вимагають свідоцтво про реєстрацію ТЗ та водійське посвідчення?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *