♻️Чи поширюється позовна давність на вимогу про визнання шлюбу недійсним? Судова практика.

♻️ У кодексі сімейного права визначені три види недійсності шлюбу: (а) недійсність на підставі закону (стаття 39); (б) визнання недійсним судом (стаття 40); (в) можливість визнання недійсним судом (стаття 41).

🖌 Термін позовної давності не застосовується до шлюбу, який є недійсним згідно з законом (стаття 39 Кодексу сімейного права), так як ця недійсність встановлена на рівні закону і не потребує подання позову. Теоретично, термін позовної давності може стосуватися вимог щодо недійсності шлюбу, яка вимагає рішення суду (статті 40 та 41 Кодексу сімейного права), оскільки у цьому випадку потрібно подати позов про визнання шлюбу недійсним. Однак згідно з положеннями статті 20 Кодексу сімейного права, термін позовної давності не застосовується до вимог, що випливають із сімейних відносин. Це означає, що всі вимоги, пов’язані з недійсністю шлюбу, виключаються з області застосування терміну позовної давності. (див. Крат В.І. Чи застосовується термін позовної давності до вимоги про визнання шлюбу недійсним? // Позовна давність: коментар судової практики / під ред. І.В. Спасибо-Фатєєвої. – Харків: ЦИВІЛІСТИЧНА ПЛАТФОРМА, 2016. – С. 47 – 48).

📍 Касаційний суд відзначив, що термін позовної давності не застосовується до шлюбу, який є недійсним згідно з законом (стаття 39 Кодексу сімейного права), оскільки ця недійсність встановлена на рівні закону і не потребує подання позову. Теоретично, термін позовної давності може стосуватися вимог щодо недійсності шлюбу, яка вимагає рішення суду (статті 40 та 41 Кодексу сімейного права), оскільки у цьому випадку потрібно подати позов про визнання шлюбу недійсним. Проте згідно з положеннями статті 20 Кодексу сімейного права України, термін позовної давності не застосовується до вимог, що випливають із сімейних відносин. Це означає, що всі вимоги, пов’язані з недійсністю шлюбу на підставі статей 40 та 41 Кодексу сімейного права України, виключені з сфери застосування терміну позовної давності (див. постанову Касаційного цивільного суду Верховного Суду від 14.12.2021 у справі № 761/16077/19).

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *