Скасували виконавчий напис Фінпром Маркету на 10 000 грн. Стягнули на користь клієнта правову допомогу!

Номер справи: 317/1540/23

Посилання на судове рішення в реєстрі: 110696677

💼 Адвокатське бюро “ЮРКОНСАЛТ” здобуло перемогу у справі проти Товариства з обмеженою відповідальністю “Фінпром Маркет”. ✅🔍 Суд скасував виконавчий напис, в якому вимагалося стягнути з клієнта нашого бюро 10 000 грн. Замість цього, суд наклав обов’язок на “Фінпром Маркет” сплатити клієнту суму, яку той витратив на правову допомогу.

💡 Суть справи полягала в тому, що ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом проти “Фінпром Маркет” щодо визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню. За цим написом вимагалося стягнути з клієнта суму 9476 грн., яку він вважав неправомірною.

⚖️ Суд розглянув позов і прийняв рішення на користь нашого клієнта. 🏛️ Суд визнав, що виконавчий напис був вчинений нотаріусом без письмових доказів законності такої вимоги та безспірності заборгованості. Також було встановлено, що до клієнта не надсилалося повідомлення про вчинення виконавчого напису.

💰 На підставі цього рішення суду, “Фінпром Маркет” зобов’язане сплатити клієнту нашого бюро суму, яку він витратив на правову допомогу, а також судовий збір.

📞 Якщо вам потрібна правова допомога адвоката, звертайтеся до нашого адвокатського бюро “ЮРКОНСАЛТ”. 🏢 #адвокат #юрист #правовар #правовадопомога
#адвокат #юрист #юрконсалт #консультація #підписка #ukraine #рек

Переглянути повний текст рішення суду:

Справа № 317/1540/23

Провадження № 2/317/537/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 травня 2023 рокум. Запоріжжя

Запорізький районний суд Запорізької області у складі:

головуючого суддіНікітіна В.В.

за участю:

секретаря судового засіданняВакуленко А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у спрощеному позовному провадженні в залі суду в м. Запоріжжі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінпром Маркет» (треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Остапенко Євген Михайлович, Волноваський відділ державної виконавчої служби у Волноваському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків)) про захист прав споживачів, визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, –

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю « Фінпром Маркет» про захист прав споживачів, визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню.

Третіми особами, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, в позові зазначено: приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Остапенка Євгена Михайловича, Волноваський відділ державної виконавчої служби у Волноваському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків).

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначив наступне.

25.10.2018 між позивачем та ТОВ «ФК «Бізнес Капітал» було укладено кредитний договір №1-20181025-57945 про надання кредиту.

Правонаступником усіх прав та обов`язків ТОВ «ФК «Бізнес Капітал» на підставі договору факторингу №28022019 від 28.02.2019 є ТОВ «Європейська агенція з повернення боргів», правонаступником якого на підставі договору факторингу №25/01/21 від 25.01.2021 є ТОВ «Фінансова компанія управління активами», правонаступником якого відповідно до договору факторингу №250121 ФК від 25.01.2021 є ТОВ «Фінпром Маркет».

З сайту «автоматизована система виконавчого провадження» позивач дізнався, що 08.04.2021 приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Остапенком Є.М. вчинено виконавчий напис № 18706 про стягнення з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінпром Маркет» заборгованості за кредитним договором в розмірі 9476,00 грн.

Державним виконавцем Волноваського відділу державної виконавчої служби у Волноваському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) (тимчасове розташування з 01.07.2022 за адресою: Дніпропетровська область, смт. Іларіонове, вул. Лугова. Буд.11) внесено інформацію до реєстру боржників щодо позивача за виконавчим провадженням № 65543198, відкрито виконавче провадження, накладено арешт на всі рахунки боржника.

Позивач вважає, що виконавчий напис є спірним, вчиненим з порушенням вимог законодавства, без отримання письмових доказів законності такої вимоги в частині стягнення та наявності і безспірності стягуваної заборгованості.

Позивач вважає, що виконавчий напис нотаріуса є таким, що не підлягає виконанню, оскільки вчинений з порушенням вимог чинного законодавства України.

Нотаріус не повідомив боржника про те, що до нього звернулись із заявою про вчинення виконавчого напису.

На підставі вищевикладеного, позивач просить суд визнати таким, що не підлягає виконанню виконавчий напис № 18706 від 08.04.2021, вчинений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Остапенком Євгеном Михайловичем щодо стягнення з ОСОБА_1 на користь до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінпром Маркет» заборгованості за кредитним договором в розмірі 9476,00 грн., сягнути з відповідача на користь позивача сплачений судовий збір у розмірі 1073,60 грн. та витрати на правову допомогу в розмірі 4895,00 грн.

У судове засідання позивач не з`явився, представник позивача надав заяву про розгляд справи без їх, позовні вимоги підтримав у повному обсязі, просив суд задовольнити.

Відповідач у судове засідання не з`явився, надав до суду клопотання про врегулювання спору за участю судді, оскільки на їх думку, даний спір можливо вирішити в мировому порядку за умов взаємних поступок, оскільки наявність заборгованості за кредитним договором позивачем не спростовується, лише міститься посилання щодо надмірно великої суми заборгованості.

Треті особи в судове засідання не з`явились, про час та місце розгляду справи були повідомлені своєчасно та належним чином, заяви про відкладення розгляду справи не надали.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши надані докази, суд встановив наступне.

08.04.2021 приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Остапенком Є.М. вчинено виконавчий напис № 18706 про стягнення з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінпром Маркет» заборгованості за кредитним договором в сумі 9476,00 грн.

24.05.2021 державним виконавцем Волноваського відділу державної виконавчої служби у Волноваському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) відкрито виконавче провадження № 65543198 на виконання виконавчого напису № 18706 від 08.04.2021 про стягнення з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінпром Маркет» заборгованості в сумі 9476,00 грн.

Постановою державного виконавця Волноваського відділу державної виконавчої служби у Волноваському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) від 24.05.2021 накладено арешт на рахунки ОСОБА_1 .

Відповідачем до суду надано клопотання про врегулювання спору за участю судді, оскільки на їх думку, даний спір можливо вирішити в мировому порядку за умов взаємних поступок, оскільки наявність заборгованості за кредитним договором позивачем не спростовується, лише міститься посилання щодо надмірно великої суми заборгованості.

Відповідно ч.1 ст.201 ЦПК України, врегулювання спору за участю судді проводиться за згодою сторін до початку розгляду справи по суті.

Враховуючи, що відсутня згода позивача на врегулювання спору за участю судді, клопотання відповідача про врегулювання спору за участю судді не розглядається.

Оцінивши вказані доводи сторін, суд вважає необхідним зазначити наступне.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Як вбачається з ч.ч. 1, 2 ст. 16 ЦК України, кожна особамає правозвернутися досуду зазахистом свогоособистого немайновогоабо майновогоправа таінтересу. Способамизахисту цивільнихправ таінтересів можутьбути: визнанняправа; визнанняправочину недійсним; припиненнядії,яка порушуєправо; відновленнястановища,яке існувалодо порушення; примусовевиконання обов`язкув натурі; змінаправовідношення; припиненняправовідношення; відшкодуваннязбитків таінші способивідшкодування майновоїшкоди; відшкодуванняморальної (немайнової)шкоди; визнаннянезаконними рішення,дій чибездіяльності органудержавної влади,органу владиАвтономної РеспублікиКрим абооргану місцевогосамоврядування,їхніх посадовихі службовихосіб. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

Згідно ст. 87 Закону України «Про нотаріат», для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість.

Перелік документів, за якими стягнення заборгованості проводиться в безспірному порядку на підставі виконавчих написів, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 2 Переліку № 1172 від 29.06.1999 для стягнення заборгованості з підстав, що випливають з кредитних відносин приватному нотаріусу надається оригінал кредитного договору, засвідчена стягувачем виписка з рахунка боржника із зазначенням суми заборгованості та строків її погашення з відміткою стягувача про непогашення заборгованості.

Відповідно до ст. 88 Закону України «Про нотаріат», нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціямине більше одного року.

Крім того, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір у розмірі 1073,60 грн.

До матеріалів справи додано договір про надання правової (правничої) допомоги, укладений 12.12.2022 між Адвокатським бюро «Юрконсалт» Геннадія Працевитого» та ОСОБА_1

12.12.2022 укладено додатковий договір до договору про надання правової (правничої) допомоги від 12.12.2022 між Адвокатським бюро «Юрконсалт» Геннадія Працевитого» та ОСОБА_1 про надання правової допомоги по цивільній справі за позовом до ТОВ «Фінпром маркет».

До матеріалів справи додано рахунок від 12.12.2022 та акт про надані послуги від 12.12.2022 на суму 3000,00 грн. за складання позовної заяви, рахунок від 27.02.2023 та акт про надані послуги від 27.02.2023 на суму 1895,00 грн. за ведення справи у суді.

Згідно ч. 8 ст. 141 ЦПК України, розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Враховуючи, що представником позивача до суду подано заяву про розгляд справи без його участі та без участі позивача, в судові засідання 18.04.2023, 04.05.2023 представник позивача та позивач не з`явились, тому суд стягує з відповідача на користь позивача витрати на правову допомогу частково в розмірі 3000,00 грн.

На підставі вищенаведеного, керуючись ст.ст. 3, 12, 13, 19, 23, 76-83, 89, 141, 247, 258-259, 263-265, 280-284 ЦПК України,-

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 (зареєстрований: АДРЕСА_1 , проживає: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінпром Маркет» (Київська область, м. Ірпінь, вул. Стельмаха Михайла, буд.9А, офіс 204, код ЄДРПОУ 43311346) про захист прав споживачів, визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконаннюзадовольнити.

Визнати таким, що не підлягає виконанню виконавчий напис № 18706 від 08.04.2021, вчинений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Остапенком Євгеном Михайловичем щодо стягнення з ОСОБА_1 на користь до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінпром Маркет» заборгованості за кредитним договором в розмірі 9476,00 грн.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінпром Маркет» на користь ОСОБА_1 суму сплаченого судового збору у розмірі 1073,60 грн., витрати на правову допомогу 3000,00 грн., а всього 4073,60 грн. (чотири тисячі сімдесят три грн. 60 коп.).

Рішення суду може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Запорізького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

СуддяВ.В. Нікітін

😎 Потрібна консультація?

2 thoughts on “Скасували виконавчий напис Фінпром Маркету на 10 000 грн. Стягнули на користь клієнта правову допомогу!

  1. Олег24 says:

    Велика подяка адвокатському бюро “ЮРКОНСАЛТ” за виїмковий професіоналізм та успішний результат у виграші справи проти “Фінпром Маркет”. Особлива вдячність адвокату Геннадію Працевитому за чітке та ефективне представництво і захист наших інтересів. Він зумів переконливо довести безпідставність вимоги проти нас і забезпечити чесну компенсацію витрат на правову допомогу. Ми відчуваємо повну підтримку та рекомендуємо “ЮРКОНСАЛТ” як найкраще адвокатське бюро.

    • ЮРКОНСАЛТ says:

      Дякуємо, Олег24, за ваш відгук! Ваші слова надихають нас продовжувати надавати якісне обслуговування і задовольняти потреби наших клієнтів. Будемо раді бачити вас знову!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *