❓ Чи правда що виконавчі написи заборонено законом?

➡️ Виконавчі написи на кредитних договорах фактично заборонені лише з 28.02.2022 р.

Раніше вони нажаль не були прямо заборонені, тобто вчиняти написи нотаріуси все ж могли, але при цьому в 100% випадках написи на кредитних договорах скасовувалися через суд.

😢 Зрозуміло що з 10 боржників лише 1-2 піде до суду, а ніше 8-9 будуть погашати борг за виконавчим написом, тому написи продовжують вчиняти.

😎 В даній статі хотів би детально розповісти про законність виконавчих написів.

➡️ Можливість вчинення виконавчих написів існує ще з 1993 р. – моменту прийняття Закону України “Про нотаріат»

❗️ Активно вчиняти виконавчі написи почали з 2009 років – коли законодавство дозвоняло вчинення написів на нотаріальних договорах: іпотеки щодо можливості продажу нерухомості чи житла, або договорах застави – щодо можливості вилучити та продати з торгів автомобіль.

🤡 26.11.2014 р. Кабмін приймає постанову яка дозволяє вчиняти написи не лише на договорах іпотеки чи застави, але й на звичайних кредитних договорах. Тобто раніше для того що б стягнути суму боргу за кредитним договором треба було звернутися до суду та пройти складний судових процес, то тепер достатньо було лише звернутися до “ручного” нотаріуса який міг вчиняти написи тисячами.

✅ 22.02.2017 рішенням Київського окружного адміністративного суду було скасовано вищезазначену постанову КМУ в частині можливості вчинення виконвачих написів на кредитних договорах. Через те, що Кабмін на виконання вказаного рішення не вносив зміни до Порядку, нотаріуси продовжували вчиняти виконавчі написи.

😎 З середини 2017 р. суди активно скасовують виконавчі написи через незаконність їх вчинення на кредитних договорах.

➡️ 21.09.2021 р. постановою Великої Палати Верховного суду остаточно формується судова практика щодо незаконності виконавчих написів, але нотаріуси продовжують їх вчиняти.

➡️ 28.02.2022 КМУ в зв’язку з воєнним станом забороняє вчиняти виконавчі написи на кредитних договорах.

✅ Лише 19.04.2022 р. КМУ вносить зміни до порядку вчинення написів та остаточно виключає кредитні договори з переліку документів, за якими виконавчі написи можна вчиняти.

⏰ Тобто з 26.11.2014 р. по 19.04.2022 р. нотаріуси мали лазійку для вчинення виконавчих написів – не дивлячись на те що такі написи стопроцентно скасовувалися судами.

❗️ Також слід мати на увазі що після 19.04.2022 р. виконавчі написи що були вчинені раніше не перетворяться автоматично в гарбуза – їх все одно треба оспорювати через суд.

😎 Наше адвокатське бюро не просто скасовує написи – а повністю стягує на користь клієнтів суму оплаченої правової допомоги, та повертає кошти що були зняті з зарплати або пенсії.

✅ Треба допомогти скасувати виконавчий напис – звертайтеся до нас!

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *