Військовим під час воєнного стану дозволили відпустки строком до 10 днів

➡️ Верховна рада ухвалила внесення змін до Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” – в частині права військовослужбовців під час особливого періоду або військового стану отримувати відпустки.

📌 Такі зміни були внесені до частини 18 статті 10-1 Закону.

❗️ Раніше вказаною статтею передбачалося право на відпустку лише за сімейними
обставинами та з інших поважних причин.

Перелік сімейних обставин визначався відповідно до вказаної постанови.

✅ 01.12.2022 р. було в цілому проголосовано законопроект від 28.09.2022 р. N 8081 “Про внесення зміни до пункту 18 статті 101 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” щодо надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану».

✍️ Вказаним законопроектом право на відпустку під час особливого періоду або воєнного стану викладено наступним чином:

В особливий період під час дії воєнного стану
військовослужбовцям можуть надаватися відпустки із збереженням
грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів
без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до
місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один
кінець

✅ Тобто згадку про сімейні обставини було виключено.

Вказані зміни до закону ще не набули законної сили, вступлять орієнтовано в середині грудня після підписання закону Президентом на його публікації.

❗️ В той же час слід мати на увазі положення частини 17 статті 10-1 вказаного закону:

В особливий період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або до моменту прийняття рішення про демобілізацію військовослужбовцям надаються відпустки, передбачені пунктами першою, шостою та дванадцятою цієї статті, і відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин. Надання військовослужбовцям відпусток, передбачених пунктом першою цієї статті, здійснюється за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу. Відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин військовослужбовцям надаються із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів.

➡️ Тобто одночасно не може бути відсутнім більше 30 відсотків від підрозділу. Враховуються також ті, що знаходяться на лікарняному або у інших видах відпусток.

❗️ Також слід розуміти, що питання про надання відпустки вирішується відповідним командиром, тому якщо у вас є відповідні сімейні або інші поважні обставини для відпустки, бажано про них повідомити керівництво та документально обгрунтувати.

😎 Якщо вам треба скласти заяву про відпустку під час мобілізації – звертайтеся!

One thought on “Військовим під час воєнного стану дозволили відпустки строком до 10 днів

  1. Олександр says:

    Я хотів би поділитися своїми позитивними враженнями від роботи з Юрконсалт. Вони допомогли мені виграти справу із наданням відпустки під час особливого періоду. Адвокати були компетентними, професійними і ефективними. Я високо оцінюю їхню роботу і рекомендую Юрконсалт всім, хто потребує юридичної допомоги.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *