Як оскаржити висновок ВЛК (військово-лікарської комісії)

➡️ До нас часто звертаються клієнти з питаннями щодо скасування постанови військово-лікарської комісії.

😎 В такому випадку ми керуємося славнозвісним 402 Наказом (Наказ,Положення від 14.08.2008 № 402, «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України»), у відповідності до якого висновок ВЛК, який не задовільняє призовника, військовослужбовця – оскаржується до ЦВЛК (центральної ВЛК), а вже висновки ЦВЛК – до суду.

❗️ Тобто треба пройти ще одне коло огляду для того що б звернутися до суду з позовом. При цьому треба розуміти що у суду може бути не достатьо знань в області медицини для скасування відповідних висновків лікарських комісій.

❇️ Паралельно ми рекомендуємо ще до проходження першої вашої ВЛК – завчасно зібрати всі необхідні медичні діагнози та рекомендації у цивільних лікарів, що б вказаними доказами можна було обгрунтовувати свою позицію.

🆘 Як бачимо, деякі адвокати намагаються одразу оскаржувати висновки ВЛК до суду, що не є єффективним способом захисту клієнта:

Івано-Франківський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позовних вимог мешканця Прикарпаття до військово-лікарської комісії про визнання протиправною та скасування постанови. 

Позовні вимоги мотивовано тим, що у рамках проведення загальної мобілізації у зв`язку з агресією російської федерації проти України позивач пройшов медичний огляд і його було визнано придатним до військової служби. У позові прикарпатець вказує, що його стан здоров’я не дозволяє йому виконувати обов’язки військовослужбовця.

У рішенні Івано-Франківського адмінсуду зазначається, що надання оцінки стану здоров`я позивача та його діагнозам, що визначають ступінь придатності до військової служби, не входить до повноважень суду при вирішенні адміністративної справи: «У разі наявності сумніву щодо правильності висновку ВЛК, позивач мав право звернутись до Центральної військово-лікарської комісії для перегляду відповідного висновку.

Втім, позивач цього не зробив».

✅ В звʼязку з цим, якщо у вас є проблеми зі здоровʼям і ви отримали повістку у військомат – зверніться попередньо до адвоката та лікарів для збору необхідної доказової бази.

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *