Стягнення аліментів якщо боржник іноземець чи перебуває за кордоном

😎 Наша команда вже стягнула аліменти більш-ніж тисячу разів на користь різних клієнтів. ✍️ Вказана категорія позовів чи судових наказів як правило не є складною, і суди в основному, задовольняють позовні вимоги про стягнення аліментів. ❗️ Найскладнішим етапом є примусове виконання рішення суду про стягнення аліментів. ❗️❗️Ще більш складною та заплутаною є процедура щодо стягнення аліментів з батька чи матері які перебувають за кордоном. ✅ Одразу відмовім за запитання: особа що виїхала за кордон не звільняється від сплати аліментів. ➡️ Також слід розмежувати випадки коли:
  • боржник є громадянином України, має заборгованість за аліментами та тимчасово виїхав за кордон (в такому випадку рекомендуємо виконувати аліменти в Україні та вимагати накладення заборону на наступний виїзд боржника за кордон)
  • боржник є іноземцем чи легально проживає та працює на території іншої країни
📕 Процедура стягнення аліментів з особи, що перебуває за кордоном чи є іноземцем окрім нашого внутрішнього законодавства також регулюється відповідними міжнародними угодами та договорами. ➡️ Так, ще в  2006 році Україна ратифікувала Конвенцію про стягнення аліментів за кордоном 1956 року. ➡️ Для вдосконалення міжнародно-правової бази з відповідних питань у 2007 році було підписано Конвенцію про міжнародно-правове стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання, яку Україна ратифікувала у 2013 році. ❇️ Таким чином, стягнення аліментів може відбуватися двома шляхами:
  • звернення до компетентного органу іноземної країни, де проживає боржник, із клопотанням про визнання та надання дозволу на виконання рішення суду України про стягнення аліментів (якщо питання стягнення аліментів вирішувалося в України і є рішення суду);
  • звернутися до компетентного органу іноземної країни, де проживає боржник із заявою про встановлення рішення щодо аліментів.
📊 Як правило, в залежності від країни проживання платника аліментів, процедура займає від шести місяців до одного року. 📌 Ми рекомендуємо спочатку отримати рішення Українського суду про стягнення аліментів, а вже його виконання доручити відповійдній країні. ❗️ Рішення про стягнення аліментів в Україні бажано отримати у твердій грошовій сумі, оскільки рішення про стягнення частини від доходів відповідача може бути не виконаним в інших країнах.

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *