Строки прийняття спадщини під час війни

?В звʼязку з збройною агресією свинособачої федерації зупинили свою роботу велика кількість нотаріусів, а також велика кількість людей була вимушена виїхати з своїх міст проживання.

❓При цьому хтось втратив можливість подати заяву про прийняття спадщини до нотаріуса, а строк подання такої заяви становить 6 місяців, або хтось втратив рідних вже під час воєнного стану та не може подати таку заяву.

❇️В даній ситуації слід звернути увагу на те, що строки прийняття спадщини були подовжені:

✅З початком війни Кабінетом міністрів України було подовжено строки на прийняття спадщини на весь час війькового стану, з однієї сторони це убезпечило всіх щодо пропуску таких строків, з іншого – люди які подали заяви втратили можливість оформлення права власності на спадкове майно до кінця війни

?В звʼязку з цим, 29.06.2022 р. було внесено зміни до відповідної постанови та подовжено вказані строки до чотирьох місяців.

✅Таким чином, до строку прийняття спадщини додається ще чотири місяці, і відповідно, загальний строк прийняття спадщини буде вже становити десять місяців.

?Якщо вказані строки були пропущені вами з поважних причин (10 місяців) – в такому випадку строк може бути поновлений через суд, але суду буде необхідно обгрунтуванти поважність пропуску таких строків.

1️⃣Приклад 1. Людина померла на тимчасово окупованій території 24 вересня 2021 року, тобто строк подачі заяви про свої права сплинув би 25 березня 2022 року (6 місяців із дня смерті). Однак враховуючи запроваджений 24 лютого воєнний стан та норми Постанови Кабміну від 24.06.2022 № 719, подати заяву до нотаріуса такі особи матимуть право до 25 липня 2022 року, саме додаємо ще чотири місяці.

2️⃣Приклад 2. Людина померла 25 лютого 2022 року, коли було запроваджено воєнний стан. Таким чином, звернутися до нотаріуса для прийняття спадщини спадкоємці зможуть протягом 10 місяців з дня смерті спадкоємця, тобто до 26 грудня 2022 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *