Допомога на поховання загиблого військового

?Нажаль наше сьогодення таке, що ми продовжуємо надавати консультації з таких страшних питань, як смерть рідного, який захищав нашу Батьківщину??.

❗️Окрім єдиноразової допомоги після померлого військовослужбовця в розмірі 15 млн. гривень (а така допомога виплачується не завжди оперативно, оскільки її офрмлення та виплата займає певний час), члени сімей, у яких на фронті загинув військовослужбовець, мають право на отримання грошової допомоги на проведення похорону та спорудження пам’ятника.

❇️Наразі передбачена виплата у розмірі п’яти прожиткових мінімумів станом на дату загибелі військового (зараз це близько – 13 000 гривень).

➡️Така грошова допомога предбачена ч. 4 ст. 15 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»:

Військові формування, військовослужбовці яких загинули чи померли в період проходження військової служби, подають їх сім’ям і батькам допомогу в проведенні похорону і компенсують матеріальні витрати на ритуальні послуги та на спорудження пам’ятників у розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України.

Батькам та неповнолітнім дітям, а також дітям – особам з інвалідністю з дитинства (незалежно від їх віку) військовослужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти в період проходження військової служби, державою виплачується одноразова грошова компенсація в розмірі суми державного страхування військовослужбовців з урахуванням коефіцієнта індексації грошових доходів.

➡️та пунктом 7 постанови Кабінету міністрів України “Про грошове забезпечення військовослужбовців»:

Військовим формуванням, Державній спеціальній службі транспорту та Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації надавати сім’ям і батькам військовослужбовців, які загинули (померли) під час проходження військової служби, допомогу в проведенні поховання і компенсувати матеріальні витрати на ритуальні послуги та спорудження надгробків у розмірі п’яти прожиткових мінімумів у розрахунку на місяць на одну особу, установлених законом на дату загибелі (смерті) військовослужбовця.

?Саме право на безоплатне поховання або відшкодування на поховання передбачено ст. 14 Закону України «Про поховання та похоронну справу»:

Безоплатно для виконавця волевиявлення померлого або особи, яка зобов’язалася поховати померлого, здійснюється поховання.

Витрати на поховання померлих, передбачених пунктом “в” частини першої цієї статті, здійснюються за рахунок коштів місцевих бюджетів, крім випадків, передбачених статтею 151 цього Закону.

✅Для отримання допомоги на поховання необхідно звернутися із заявою до органів місцевого самоврядування, у випадку Запоріжжя – це Запорізька міська рада, або до відповідного органу за місцем проживання військового.

➡️До заяви додаються такі документи:

  • паспорт та ідентифікаційний код особи, яка звертається за допомогою;
  • свідоцтво про смерть військового;
  • копії документів, що підтверджують ступінь спорідненості заявника та загиблого;
  • копія документа, що підтверджує участь військового у бойових діях (довідка з військової частини про обставини загибелі або повідомлення про загибель захисника, що надходить рідним від військкомату).

😎 Потрібна консультація?

9 thoughts on “Допомога на поховання загиблого військового

  1. Олена says:

    Добрий день! підскажіть хто повинен компенсувати кошти за походження воїна ? Поховання повністю займалися ми , військомат нічим не допомагав сказавши що надасте чеки і військова частина компенсує але в них бюджет до 8 тис. . Вже 20.02 буде пів року як загинув ні військова частина нічого не виплачує ні розрахункові ні компенсації за поховання і військомат нічого не допомагає. Хто повинен виплатити ці кошти і чи взагалі їх вже можна отримати.

  2. Юлія Степанюк says:

    Доброго дня, скажіть будь-ласка яка сума виділяється на поховання військового?
    Чи надає ОТГ допомогу на встановлення пам’ятника, якщо так, то в якому розмірі?

  3. Людмила says:

    Доброго дня,я мати загиблого воїна на війні, мені військова частина уже п’ять місяців від поховання не виплатила коштів на поховання

    • Алина says:

      Я є колишньою дружиною загиблого військово службовця. Маємо двох малолітніх дітей. Зв’язку з частиною не маю. Родичі документів ніяких не надають. Підкажіть як захистити права дітей та куди звернутися за оформленням виплат

  4. Людмила says:

    Доброго дня,я мати загиблого воїна на війні, мені військова частина уже п’ять місяців від поховання не виплатила коштів на поховання

  5. МАРИНА says:

    ХТО ВИПЛАЧУЄ ДОПОМОГУ НА ПОХОВАННЯ ВІЙСЬКОВОМУ ,КОЛИ ВІН ЗАГИНУВ НЕ ПРИ ВИКОНАННІ ,А ПЕРЕБУВАЮЧИ ВДОМА,ПРИ ЦЬОМУ БУВ ЗАРАХОВАНИЙ ДО ОСОБОВОГО СКЛАД В/Ч?

  6. Геннадій Працевитий says:

    Додатково: як правило вказана допомога перераховується напряму на рахунок рітуальної служби, а рітуальна служба вже займається похованням безкоштовно. Всі необхідні зразки заяв та документів вони також надають родинам загиблого військовослужбовця та роз’яснюють як їх подати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *