Напис нотаріуса Грисюк на користь Кредит-Капітал на суму 40 000 грн. скасовано!

Номер справи: 334/2697/22

Посилання на судове рішення в реєстрі:106097972

🔒 Адвокатське бюро “ЮРКОНСАЛТ” знову перемагає! ⚖️

У Ленінському районному суді м. Запоріжжя бюро здобуло перемогу в справі, пов’язаній з написом нотаріуса Грисюк на користь Кредит-Капітал на суму 40 000 грн. Рішення суду було прийнято 7 вересня 2022 року. 🎉

✍️ У тексті рішення суду зазначено, що наш клієнт звернувся до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Вердикт Капітал» з вимогою про визнання виконавчого напису, виданого приватним нотаріусом Грисюк, таким, що не підлягає виконанню. Клієнт отримав правові аргументи, в яких зазначено, що договір, на підставі якого було видано виконавчий напис, не був нотаріально посвідчений, а напис сам по собі було здійснено з порушенням процедур його вчинення.

🔍 Відповідач та треті особи не представили відповіді та пояснень щодо спору.

💥 Суд встановив, що виконавчий напис було видано на підставі нотаріально не посвідченого договору, що суперечить вимогам законодавства. Згідно з законом, нотаріуси мають виконувати вчинення виконавчих написів на документах, що встановлюють заборгованість, для отримання грошових сум або майна від боржника. Однак, згідно з постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 2017 року, виконавчий напис, вчинений на підставі нотаріально не посвідченого договору, не підлягає виконанню. Крім того, суд також зауважив, що розрахунок заборгованості виконавчого напису суперечить навіть математичним правилам.

🔒 Таким чином, суд задовольнив позов клієнта до Товариства з обмеженою відповідальністю «Вердикт Капітал» та визнав виконавчий напис таким, що не підлягає виконанню. Крім цього, суд призначив судовий збір у розмірі 1488 гривень 60 копійок на користь клієнта, зобов’язавши його сплатити Товариству з обмеженою відповідальністю «Вердикт Капітал».

🔐 Це рішення свідчить про високу професійну ефективність адвокатського бюро “ЮРКОНСАЛТ” у захисті прав своїх клієнтів. Ми маємо багато подібних успішних справ і рекомендуємо нашим клієнтам укладати договори з нами для гарантованого захисту їх прав. 💪

#АдвокатськеБюро #ЮРКОНСАЛТ #судовеРішення #захистПрав #юридичніПослуги #Запоріжжя

Переглянути повний текст рішення суду:

Дата документу 07.09.2022

Справа № 334/2697/22

Провадження № 2/334/2277/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 вересня 2022 року м. Запоріжжя

Ленінський районний суд м. Запоріжжя у складі

судді Бредіхіна Ю.Ю.,

за участю секретаря Коваль К.С.,

позивачане з`явився

відповідачане з`явився,

третьої особи-1не з`явився,

третьої особи-2не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні позовну заяву ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Вердикт Капітал» за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: приватного нотаріуса нотаріального округу Київської області Грисюк Олени Василівни та приватного виконавця Якименка Андрія Олександровича про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню,

установив:

І. Зміст позовних вимог та заперечень сторін.

Позивач звернувся до суду із позовом до ТОВ «Вердикт Капітал» із вимогою про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню. В обґрунтування своїх вимог вказує на те, що позивач у січні 2022 року дізнався про наявність виконавчого провадження відкритого на підставі виконавчого напису від 12.06.2021 року №80564, вчинений приватним нотаріусом Києво-Святошинського районного нотаріального округу Грисюк О.В. про стягнення з ОСОБА_1 на користь ТОВ «Вердикт Капітал» заборгованості за кредитним договором №500809381 від 16.05.2018 року на загальну суму 39400,01 грн.

Позивач вважає, що виконавчий напис підлягає визнанню таким, що не підлягає виконанню, оскільки, по-перше, договір за яким вчинено виконавчий напис не був нотаріально посвідченим, а по-друге, напис вчинено із суттєвими порушеннями процедури його вчинення.

Відповідач відзиву на позов не надав.

Треті особи пояснень щодо спору не надали.

ІІ. Заяви, клопотання та інші процесуальні рішення у справі.

Ухвалою Ленінського районного суду м. Запоріжжя від 08.08.2022 року відкрито спрощено провадження у справі, судове засідання призначено на 07.09.2022 року.

Відповідач та третя особа належним чином повідомлені про дату, час і місце проведення судового засідання, проте не забезпечили явку своїх представників у судове засідання. Будь-яких заяв з цього приводу до суду не надали.

Від позивача надійшло клопотання про розгляд справи за його відсутності.

ІІІ. Фактичні обставини встановлені судом.

16.05.2018 року між ОСОБА_1 та АТ «Альфа-Банк» укладено кредитний договір № 500809381.

12.06.2021 року приватним нотаріусом Грисюк Оленою Василівною за заявою товариства з обмеженою відповідальністю «Вердикт Капітал» видано виконавчий напис про звернення стягнення з ОСОБА_1 , яка є боржником за кредитним договором № 500809381 від 16.05.2018 року.

За змістом виконавчого напису стягнення заборгованості проводиться за період з 21.12.2020 року по 24.05.2021 року. Сума заборгованості складає 38750,01 гривень, в тому числі: борг за кредитом22,005,09 грн., несплачені відсотки6682,33грн., заборгованість за комісією3262,59 грн., штрафи та пені6800 грн.

Виконавчий напис зареєстровано в реєстрі за № 80564.

23.12.2021 року приватним виконавцем Якименком Андрієм Олександровичем винесено постанову ВП №67996743 про відкриття виконавчого провадження на підставі виконавчого напису №80564, вчиненого приватним нотаріусом Грисюк О.В.

ІV. Норми права, які підлягають застосуванню та мотиви суду щодо оцінки аргументів наведених учасниками справи.

Згідно з частиною першою статті 14 ЦК України цивільні обов`язки виконуються у межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 18 ЦК України, нотаріус здійснює захист цивільних прав шляхом вчинення виконавчого напису на борговому документі у випадках і порядку, встановлених законом.

Статтею 87 Закону України «Про нотаріат» передбачено, що для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість. Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст. 88 Закону України «Про нотаріат» нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціямине більше одного року. Якщо для вимоги, за якою видається виконавчий напис, законом встановлено інший строк давності, виконавчий напис видається у межах цього строку.

За змістом ст. 89 Закону України «Про нотаріат» у виконавчому написі повинні зазначатися: дата (рік, місяць, число) його вчинення, посада, прізвище, ім`я, по батькові нотаріуса, який вчинив виконавчий напис, найменування та адреса стягувача; найменування, адреса, дата і місце народження боржника, місце роботи (для громадян), номери рахунків в установах банків (для юридичних осіб); строк, за який провадиться стягнення; суми, що підлягають стягненню, або предмети, які підлягають, витребуванню, в тому числі пеня, проценти, якщо такі належать до стягнення, розмір плати, сума державного мита, сплачуваного стягувачем, або мита, яке підлягає стягненню з боржника; номер, за яким виконавчий напис зареєстровано; дата набрання юридичної сили; строк пред`явлення виконавчого напису до виконання. Виконавчий напис скріплюється підписом і печаткою нотаріуса.

Відповідно до пунктів 1 та 2 постанови Кабінету Міністрів України від 29 червня 1999 року №1172 «Про затвердження переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріуса», для одержання виконавчого напису щодо стягнення заборгованості з підстав, що випливають з кредитних відносин додаються: а) оригінал кредитного договору; б) засвідчена стягувачем виписка з рахунка боржника із зазначенням суми заборгованості та строків її погашення з відміткою стягувача про непогашення заборгованості.

Судом встановлено, що виконавчий напис виданий на підставі п. 2 Переліку документів, за яким стягнення заборгованості провадиться в безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 29 червня 1999 року № 1172.

Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 22.02.2017 року у справі №826/20084/14, яка залишена без змін ухвалою Вищого адміністративного суду України від 01.11.2017 року та Постановою Великої палати Верховного Суду від 20.06.2018 року відмовлено в задоволенні заяви Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «ПриватБанк» про перегляд ухвали Вищого адміністративного суду України від 1 листопада 2017 року, визнано незаконною та не чинною постанову Кабінету Міністрів України № 662 від 26.11.2014 року «Про внесення змін до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів» в частині, у тому числі: «Кредитні договори, за якими боржниками допущено прострочення платежів за зобов`язаннями. Для одержання виконавчого напису додаються: а) оригінал кредитного договору; б) засвідчена стягувачем виписка з рахунка боржника із зазначенням суми заборгованості та строків її погашення з відміткою стягувача про непогашення заборгованості».

Зазначена постанова апеляційного суду у відповідності до п.4 ст. 254 КАС України (в редакції, що діяла на момент винесення постанови) набула законної сили з моменту проголошення, з 22 лютого 2017 року, а отже з цієї ж дати законодавство не передбачає можливості вчинення виконавчого напису щодо заборгованості, яка виникла на підставі нотаріально не посвідченого договору. Таким чином, в момент вчинення виконавчого напису 12.06.2021 року відсутні правові підстави для його вчинення, а отже такий виконавчий напис не підлягає виконанню.

Крім того, суд звертає увагу, що вчинення нотаріусом виконавчого написуце нотаріальна дія, яка полягає в посвідченні права стягувача на стягнення грошових сум або витребування від боржника майна. При цьому нотаріус здійснює свою діяльність у сфері безспірної юрисдикції і не встановлює прав або обов`язків учасників правовідносин, не визнає і не змінює їх, не вирішує по суті питань права. Тому вчинений нотаріусом виконавчий напис не породжує права стягувача на стягнення грошових сум або витребування від боржника майна, а підтверджує, що таке право виникло в стягувача раніше. Мета вчинення виконавчого написунадання стягувачу можливості в позасудовому порядку реалізувати його право на примусове виконання зобов`язання боржником.

Отже, відповідне право стягувача, за захистом якого він звернувся до нотаріуса, повинно існувати на момент звернення. Так само на момент звернення стягувача до нотаріуса із заявою про вчинення виконавчого напису повинна існувати й, крім того, також бути безспірною, заборгованість або інша відповідальність боржника перед стягувачем.

Захист цивільних прав шляхом вчинення нотаріусом виконавчого напису полягає в тому, що нотаріус підтверджує наявне у стягувача право на стягнення грошових сум або витребування від боржника майна. Це право існує, поки суд не встановить зворотного. Тобто боржник, який так само має право на захист свого цивільного права, в судовому порядку може оспорювати вчинений нотаріусом виконавчий напис: як з підстав порушення нотаріусом процедури вчинення виконавчого напису, так і з підстав неправомірності вимог стягувача (повністю чи в частині розміру заборгованості або спливу строків давності за вимогами в повному обсязі чи їх частині), з якими той звернувся до нотаріуса для вчинення виконавчого напису.

Велика Палата Верховного Суду у справі № 910/10374/17 підтримала власний правовий висновок щодо строку звернення до нотаріуса за вчиненням виконавчого напису, визначивши, що норми частини першої статті 88 Закону України «Про нотаріат» варто застосовувати разом із нормами частини другої статті 88 цього Закону та статті 257 Цивільного кодексу України, які передбачають трирічний строк від дня виникнення права вимоги, в межах якого вчиняється виконавчий напис.

Виконавчий напис, вчинений на підставі не посвідченого нотаріально кредитного договору, є таким, що не підлягає виконанню (у правовідносинах із 22 лютого 2017 року).

Більш того, наведений в оскаржуваному написі розрахунок заборгованості суперечить навіть математичним правилам.

Згідно із приписами статей 12 та 81 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін, і сторони у справі мають рівні права щодо надання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості.

Кожна сторона повинна довести ті обставини на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що оспорюваний виконавчий напис нотаріусом вчинено з порушенням чинного законодавства, а тому він підлягає визнанню таким, що не підлягає виконанню.

Згідно із вимогами ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст. ст. 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд

вирішив:

Позов ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Вердикт Капітал» за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: приватного нотаріуса нотаріального округу Київської області Грисюк Олени Василівни та приватного виконавця Якименка Андрія Олександровича про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню задовольнити.

Визнати таким, що не підлягає виконанню виконавчий напис від 12.06.2021 року №80564, вчинений приватним нотаріусом Києво-Святошинського районного нотаріального округу Грисюк Оленою Володимирівною про стягнення з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Вердикт Капітал» (код ЄДРПОУ 36799749, юридична адреса: м. Київ, вул. Кудрявський узвіз, буд. 5Б) заборгованості за кредитним договором № 500809381 від 16.05.2018 року на загальну суму 39400,01 грн.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Вердикт Капітал» (код ЄДРПОУ 36799749, юридична адреса: м. Київ, вул. Кудрявський узвіз, буд. 5Б) на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) судовий збір у розмірі 1488 (одна тисяча чотириста вісімдесят вісім) гривень 60 копійок.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Запорізького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Ю.Ю. Бредіхін

😎 Потрібна консультація?

2 thoughts on “Напис нотаріуса Грисюк на користь Кредит-Капітал на суму 40 000 грн. скасовано!

  1. Олександр says:

    Шановні колеги! Олександр з клієнтської підтримки виражає величезну вдячність адвокатам Геннадію, Денису і Валерії з Адвокатського бюро “ЮРКОНСАЛТ” за їх професіоналізм та високу ефективність у вирішенні справи. Вони продемонстрували високий рівень правової компетентності і знання законодавства, завдяки чому виграли цю важливу справу. Дякуємо за вашу надійну підтримку та вміння захищати інтереси наших клієнтів!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *