15 мільонів гривень – отримання компенсації сімʼями загиблих військовослужбовців

??Сотні тисяч українських військовослужбовців більш ніж пів проку захищають нашу країну в умовах війни з РФ.

❤️‍?Багато з них – ціною власного життя.

➡️До нас звертаються рідні та близьких військовослужбовців, які нажаль, загинули, або зникли без вісті з проханням про супровід та допомогу в оформленні грошових компенсацій. 

?З початку війни ми відкрити практику воєнного права та успішно надаємо послуги як юристи з воєнних питань.

❇️Сім’я кожного військового, який загинув, захищаючи Батьківщину під час повномасштабної війни, має право отримати компенсацію – одноразову грошову допомогу у розмірі 15 мільйонів гривень.

❓Хто саме має право на компенсацію?

Право на отримання 15 мільйонів гривень одноразової допомоги родинам загиблих військових, які боролися проти окупантів, починаючи з 24 лютого 2022 року, забезпечує Постанова Кабміну №168 від 28 лютого.

Водночас до повномасштабного вторгнення РФ держава виплачувала сім’ям загиблих компенсацію, розмір якої дорівнював 750 прожитковим мінімумам доходів громадян. Особи, які перебували на утриманні у загиблого захисника, також мають право на свою частку компенсації.

?Це, зокрема:

  • батьки, дружина/чоловік, які не одружилися вдруге;
  • діти, які не мають і не мали своїх сімей;
  • діти, які мають свої сім’ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття;
  • діти, обоє з батьків яких загинули або зникли безвісти.

❗️29.07.2022 р. були внесені зміни до Закону та конкретизовано (фактично звужено) перелік осіб, що вважаються членами сімʼї померлого військовослужбовця, тепер якщо військовослужбовець загинув після 25.08.2022 р.,право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги мають:

  • батьки,
  • один із подружжя, який не одружився вдруге,
  • діти, які не досягли повноліття,

?Особисто ми вважаємо зміни до закону від 29.07.2022 р. є такими, що звужують права членів сімʼї військовослужбовця, оскільки наприклад якщо у військовслужбовця не було дружини та батьків, але була повнолітня дитина – така дитина компенсацію за загиблого батька не отримає.

❓Хто вважається членами сім’ї військового до 25.08.2022 р.? 

Хто має право на отримання грошової допомоги після смерті військовослужбовця з 25.08.2022 р. ми зазначили вище, проте коло осіб що мали право на компенсацію до 25.08.2022 р. було ширшим.

?Закон України “Про соціальний і правовий статус військовослужбовців та членів їх сімей» в редакції до 25.08.2022 р. посилається на положення Сімейного Кодексу.

➡️В статті 3 Сімейного кодексу зазначається: “Сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

❇️Подружжя вважається сім’єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв’язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно”.

Світло на це питання пролив Конституційний суд, ухваливши рішення, що членами сім’ї військовослужбовця є: дружина (чоловік); діти; батьки. Діти вважаються членами сім’ї незалежно від того, чи є це діти будь-кого з подружжя, спільні або усиновлені, народжені у шлюбі або позашлюбні.

❗️Є й інші критерії визначення кола членів сім’ї: “Це особи, які постійно мешкають із військовослужбовцем та ведуть спільний побут. Це можуть бути не лише близькі родичі військовослужбовця (рідні брати/сестри, онуки, дідусь/бабуся, тітка/дядько), але і близькі родичі дружини, вітчима, мачуха тощо”.

Основним критерієм для визначення їх як членів родини є: проживання разом, ведення спільного побуту, ведення спільного бюджету і, відповідно, витрат.

➡️Зазначеним особам, які хочуть отримати грошову допомогу від держави, необхідно довести приналежність до кола сім’ї загиблого військового у судовому порядку в рамках окремого провадження.

➡️Також право на компенсацію мають особи, які перебували на утриманні загиблого військового. Однак на підтвердження такого факту має бути відповідний документ. “Це може бути або нотаріально посвідчений правочин, що підтверджує факт перебування заявника на утриманні особи, або рішення суду, отримане в рамках порядку окремого провадження. У такому разі слід подавати заяву до суду про встановлення юридичного факту, що людина перебувала на утриманні у загиблого».

✅Таким чином, якщо помер військослужбовець, який не мав офіційного шлюбу з жінкою, але проживав з нею однією сімʼєю – необхідно встановлювати юридичний факт у суді.

❗️Або якщо помер військовослужбовець, який з рідних мав лише брата – також можна встановити відповідний юридичний факт та отримати компенсацію на користь брата загиблого – в такій справі ми вже допомагали брату загиблого героя АТО.

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *