ДО УВАГИ ПЛАТНИКІВ ЄДИНОГО ПОДАТКУ 1 та 2 ГРУП!

❇️В умовах сьогодення, коли економічні показники в державі різко впали, а за даними різноманітних аналітичних організацій і видань близько половини українців втратило роботу, надзвичайно важливим завданням є гальмування та зупинення падіння економіки.

❗️Одним зі шляхів стабілізації ситуації та сприяння відновленню ринків є послаблення як регуляторного впливу, так і податкового навантаження на бізнес.

❗️В першу чергу такі послаблення стосуються малого та середнього бізнесу, який становить основу економіки держави.

✅Так, з 01.04.2022 року вступили в дію зміни до Податкового кодексу України, які стосуються в першу чергу фізичних осіб-підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування.

➡️Пунктом 9 підрозділу 8 розділу ХХ “Перехідні положення” ПК України встановлено, що до припинення або скасування воєнного стану:

  • ФОП, які є платниками єдиного податку 1 та 2 групи мають право не сплачувати Єдиний податок (Тобто взагалі. однак якщо всеж є можливість платити податок, то для забезпечення потреб місцевих громад його варто платити);
  • ФОПи 1 та 2 груп декларацію платника єдиного податку не заповнюють, за період дії воєнного стану.

➡️Щодо Єдиного соціального внеску (ЄСВ), то з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану та протягом 12 місяців після, ФОПи на спрощеній системі оподаткування можуть також не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ за себе.


❇️У разі якщо ФОП єдинщик 2 групи є роботодавцем, то він має право за власним рішенням не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ.

➡️Крім того, зміни стосуються тих суб’єктів господарських відносин, які виступають платниками єдиного податку 3 групи.

✅З 01.04.2022 року платниками єдиного податку третьої групи можуть бути фізичні особи – підприємці та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми. До таких осіб не застосовується обмеження щодо обсягу доходу та кількості осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах.

✅Відсоткова ставка єдиного податку для платників єдиного податку третьої групи, встановлюється у розмірі 2 відсотки доходу, визначеного відповідно до статті 292 цього ПК України. Діючі суб’єкти можуть перейти на відсоткову ставку 2 відстоки подавши до органу податкового контролю відповідну заяву.

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *