Чи може держава звільнити службовця що виїхав за кордон?

?До нас часто звертаються з запитаннями щодо трудових відносин з особами, якї через збройну агресію свинособачої федерації були вимушені виїхати за кордон.

❗️Звертаємо увагу що вказана стаття актуальна лише для працівників бюджетників (держпідприємства, освіта, заклади та ін)

1️⃣Ситуація 1: особа працювала в дитячому садку в Запоріжжі, з початку березня виїхала у Польшу, написавши заяву про надання неоплачуваної відпустки з збереженням робочого місця до кінця війни.

❓Чи може работодавець звільнити такого працівника?

❇️Так, може, вказане питання врегульоване постановою від 12.04.2022 № 440,
«Деякі питання організації роботи державних службовців та працівників державних органів у період воєнного стану».

Вказаною постановою встановлено наступне:

Установити, що у період воєнного стану для державних службовців та працівників державного органу, які перебувають на території України, за рішенням керівника державної служби в державному органі може запроваджуватися дистанційна робота у разі наявності організаційних і технічних можливостей для виконання їх посадових обов’язків.

Тобто віддалена робота тільки за рішенням керівника

Робота державних службовців та працівників державного органу за межами України допускається лише у разі службового відрядження, оформленого в установленому порядку.

Віддалена робота – лише в разі належним чином оформленого відрядження

У разі перебування державного службовця або працівника державного органу в робочий час в Україні поза межами робочого місця без рішення керівника державної служби, зазначеного в пункті 1 цієї постанови, або за кордоном, крім перебування у службовому відрядженні, оформленому в установленому порядку, до них може бути застосоване дисциплінарне стягнення відповідно до закону.

✅Таким чином керівник може вас звільнити якщо ви перебуваєте за межами країни та не вийшли на роботу. При цьому таке звільнення буде оформлене як звільнення через прогул – тобто без жодних відповідних виплат, тощо.

❗️Звільнення через прогул відбувається в порядку, встановленому ст. 40 КЗПП:

Трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані роботодавцем лише у випадках: прогулу (в тому числі відсутності на роботі більше трьох годин протягом робочого дня) без поважних причин;

2️⃣Ситуація 2: особа працювала в навчальному закладі в м. Бердянськ, на сьогодні знаходиться в м. Запоріжжі, бажає працювати, проте роботодавець не виплачує зарплату та не забезпечує роботою, оскільки навчальний заклад під окупацією.

❇️На вказане питання надає відповідь Закон України від 15.03.2022 № 2136-IX,
«Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»

На період дії воєнного стану роботодавець може призупинити дію трудового договору (ст. 13 Закону):

Призупинення дії трудового договору – це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором у зв’язку із збройною агресією проти України, що виключає можливість обох сторін трудових відносин виконувати обов’язки, передбачені трудовим договором.

Призупинення дії трудового договору може здійснюватися за ініціативи однієї із сторін на строк не більше ніж період дії воєнного стану. У разі прийняття рішення про скасування призупинення дії трудового договору до припинення або скасування воєнного стану роботодавець повинен за 10 календарних днів до відновлення дії трудового договору повідомити працівника про необхідність стати до роботи.

Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

?Нажаль, в період призупинення дії трудового договору заробітна плата не нараховується. Тому якщо у вас є відповідний стаж – слід подумати над розірванням трудового договору для отримання відповідних виплат в центрі занятості.

 

 

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *