Через суд визнали батьком дитину чоловіка, що не був вписаний в свідоцтво про народження!

Номер справи: 337/1585/22

🏆 Адвокатське бюро “ЮРКОНСАЛТ” має чудову новину!

📢 Недавно ми отримали ще одну перемогу у суді. На цей раз було визнано батьком дитину чоловіка, який не зазначався в свідоцтві про народження. Рішення суду прийнято Хортицьким районним судом м. Запоріжжя.

Відбувалася справа, де позивач 🤝 клієнт_1 звернувся до суду з позовом до 🙎‍♂️ позивача_2 стосовно визнання батьківства та змін до актового запису про народження дитини. Наш клієнт посилався на те, що є батьком дитини 🙎‍♀️ клієнта_3. 🙎‍♂️ позивача_2 визнав факт батьківства та зробив згоду на позов, тому суд прийняв рішення на користь нашого клієнта.

У зв’язку з цим, ми, адвокатське бюро “ЮРКОНСАЛТ”, хотіли б підкреслити, що ми виграємо багато подібних справ і готові надати допомогу клієнтам у вирішенні аналогічних питань. Якщо вам потрібна правова допомога, просто укладіть з нами договір, і ми допоможемо вам належним чином.

🔹🔹🔹
#юридичні_послуги #сімейні_справи #перемоги_у_судії

Переглянути повний текст рішення суду:

28.06.2022

ЄУН №337/1585/22

Провадження №2/337/1356/2022

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 червня 2022 року Хортицький районний суд м. Запоріжжя

у складі: головуючого судді – Салтан Л.Г.

за участю секретаря – Нікуліна О.Є.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні позовну заяву в залі суду м.Запоріжжя позовну заяву ОСОБА_1 (зареєстрована: АДРЕСА_1 ), до ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований: АДРЕСА_2 ), третя особа: Вознесенівській відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м.Запоріжжі Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) (м.Запоріжжя, пр.Соборний 173)Орган опіки та піклування Запорізької міської ради по Хортицькому району (м.Запоріжжя, бул.Будівельників, 19) про визнання батьківства та внесення змін до актового запису про народження дитини

ВСТАНОВИВ:

06.06.2022 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_2 про визнання батьківства та внесення змін до актового запису про народження дитини, посилаючись на те, що він є батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою суду від 07,06.2022 року відкрито провадження по справі, справа призначена до розгляду у підготовчому судовому засіданні, в якості третьої особи до участі у справі Орган опіки та піклування Запорізької міської ради по Хортицькому району.

У встановлений строк на подання відзиву відповідач надав заяву про визнання позову.

У підготовче судове засідання сторони та треті особи не з`явилися, надали щодо розгляду справи у їх відсутність. Сторони у своїй заяві просять задовольнити позов у підготовчому судовому засіданні.

Неповнолітня ОСОБА_3 надала письмову заяву щодо розгляду справи у її відсутність, в якій у відповідності до вимог ст. 171 СК України висловила свою думку щодо підтримки заявлених позовних вимог, вважає , що визнання батьківства відповідачем відповідає її інтересам.

У відповідності до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

У відповідності до ч. 3 та ч. 4 ст. 12, ч. 1 та ч. 2 ст. 13 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне:

Сторони по справі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 перебували у фактичних шлюбних відносинах протягом з 1998 року по 2004 рік, мешкаючи однією родиною без державної реєстрації шлюбу.

ІНФОРМАЦІЯ_3 під час проживання позивача та відповідача однією сім`єю народилася доньку ОСОБА_3 .

07.04.2022 року сторони зареєстрували шлюб.

Під час народження дітей позивач в іншому зареєстрованому шлюбі не перебувала, тому при реєстрації народження дітей запис про батька був зроблений зі слів позивачки самостійно без погодження з біологічним батьком – позивачем, тобто відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України, в якій зазначено, що при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Дані обставини щодо підтверджується копією свідоцтва про народження дітей та копією Витягу з Державного реєстру цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 СК України, що наявні в матеріалах провадження.

Походження дитини від батька визначається за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою. Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану (ч. 1 ст .126 Сімейного кодексу України).

В ст.128 Сімейного кодексу України визначено, що за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений особою, яка вважає себе батьком дитини. Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 134 СК на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Пунктом 5 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» від 15 травня 2006 року №3 встановлено, що спір про походження дитини від осіб, які не перебувають у шлюбі між собою і не подали в державні органи реєстрації актів цивільного стану спільної заяви про реєстрацію їх як батьків, суд може вирішувати за заявою про визнання батьківства, поданою: одним із батьків; особою, котра вважає себе батьком; опікуном (піклувальником) дитини; іншою особою, на утриманні якої вона перебуває; самою дитиною, яка досягла повноліття.

Відповідно до п. 9 постанови Пленуму Верховного суду України «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» № 3 від 15.05.2006 року, рішення щодо визнання батьківства (материнства) має ґрунтуватися на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них. Питання щодо походження дитини суд вирішує на підставі будь-яких доказів про це, у тому числі висновку судово-генетичної експертизи.

Відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Згідно Постанови Пленуму ВСУ від 12.06.2009 року №2 «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції», у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланнями на визнання позову сторонами без з`ясування і дослідження інших обставин справи.

Отже, враховуючи, що відповідач визнав позов та факт кровного споріднення позивача та дитини, а тому суд вважає, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Статтею 134 СК України визначено, що на підставі, зокрема рішення суду, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Згідно з п. 2.13.1 Розділу II Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, що затверджені наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 р. N 96/5, підставою для внесення змін в актовий запис цивільного стану є рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установленням неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Відповідно до п. 2.16.4 Розділу II зазначених вище правил, на підставі рішення суду про визнання батьківства (материнства) в актовому записі про народження змінюються відомості про батька та вносяться пов`язані з цим інші зміни згідно із зазначеними в рішенні суду.

В пункті 2.16.7 Правил зазначається, що на підставі рішення суду про внесення змін, доповнень або виправлень в актові записи цивільного стану вносяться відповідні зміни, які зазначені в рішенні суду.

Зі змісту п. 2.8 Правил слідує, що внесення змін до актового запису про народження дитини провадиться органом державної реєстрації актів цивільного стану України після вирішення судом питання щодо виключення, зміни чи включення до актового запису про народження дитини відомостей про батька.

На підставі викладеного, керуючись ст. 122, 124, 126, 136 СК України, ст. 12, 13, 77-81, 141, 200, 247, 263-265, 268 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 (зареєстрована: АДРЕСА_1 ), до ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований: АДРЕСА_2 ), треті особи: Вознесенівській відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м.Запоріжжі Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) (м.Запоріжжя, пр.Соборний 173), ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , (зареєстрована: АДРЕСА_1 ) та Орган опіки та піклування Запорізької міської ради по Хортицькому району (м.Запоріжжя, бул.Будівельників, 19), про визнання батьківства та внесення змін до актового запису про народження дитини. – задовольнити.

Визнати громадянина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що народився у місті Запоріжжя батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка народилася у місті Запоріжжі

Внести до актового запису N 655, складеного 24.11.2004 р. відділом реєстрації актів цивільного Орджонікідзевського районного управління юстиції м. Запоріжжя про народження ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 зазначивши ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьком дитини.

Копію рішення направити учасникам провадження.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду шляхом подачі в 30-денний строк апеляційної скарги з дня виготовлення повного тексту судового рішення.

Суддя: Л.Г. Салтан

😎 Потрібна консультація?

2 thoughts on “Через суд визнали батьком дитину чоловіка, що не був вписаний в свідоцтво про народження!

  1. Лесьян1987 says:

    “Я хочу поділитися своїм великим задоволенням від співпраці з адвокатським бюро “ЮРКОНСАЛТ”. Вони вдало вирішили мою справу про визнання батьківства, дозволили внести зміни до актового запису про народження моєї дитини. Професіоналізм і відмінне розуміння ситуації з боку адвокатів допомогли досягти перемоги в суді. Це адвокатське бюро має чудову репутацію і я з радістю рекомендую їх послуги всім, хто стикається з подібними питаннями. Дякую ще раз за вашу допомогу!”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *