Сили Територіальної оборони (ТРО). Відповіді на питання

З моменту початку повномасштабної війни с російською федерацією (орками) багато наших громадян записалися до лав Збройних Сил України, Територіальної оборони, інша частина – стала волонтерами, або просто фінансово допомагає нашим Захисникам.

При цьому мало хто знає, що Територіальна оборона є утворенням яке регулюється відповідним законодавством. Тобто бійці Територіальної оборони мають відповідні обов’язки, гарантії та пільги.

У даній статті коротко відповімо на ваші питання, які найчастіше до нас надходять щодо громадян України, які вступили до лав Територіальної оборони.

Щодо добровольців територіальної оборони

Сили територіальної оборони Збройних Сил України – це окремий рід сил Збройних Сил України, на який покладаються організація, підготовка та виконання завдань територіальної оборони.

Територіальна оборона – система загальнодержавних, воєнних і спеціальних заходів, що здійснюються у мирний час та в особливий період з метою протидії воєнним загрозам, а також для надання допомоги у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій.

Загальне керівництво національним спротивом здійснює Президент України як Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України через Міністра оборони України.

Безпосереднє керівництво територіальною обороною здійснюється:

  • 1) на всій території України – Головнокомандувачем Збройних Сил України через Командувача Сил територіальної оборони Збройних Сил України;
  • 2) у межах військово-сухопутної зони – керівником регіонального органу військового управління Сил територіальної оборони Збройних Сил України через регіональний орган військового управління Сил територіальної оборони Збройних Сил України;
  • 3) у межах зони територіальної оборони – керівником зони територіальної оборони через штаб зони територіальної оборони;
  • 4) у межах району територіальної оборони – керівником району територіальної оборони через штаб району територіальної оборони.

Завданнями територіальної оборони є:

  • 1) своєчасне реагування та вжиття необхідних заходів щодо оборони території та захисту населення на визначеній місцевості до моменту розгортання в межах такої території угруповання військ (сил) або/чи угруповання об’єднаних сил, призначених для ведення воєнних (бойових) дій з відсічі збройної агресії проти України;
  • 2) участь у посиленні охорони та захисті державного кордону;
  • 3) участь у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій, ліквідації наслідків ведення воєнних (бойових) дій;
  • 4) участь у підготовці громадян України до національного спротиву;
  • 5) участь у забезпеченні умов для безпечного функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування та органів військового управління;
  • 6) участь в охороні та обороні важливих об’єктів і комунікацій, інших критично важливих об’єктів інфраструктури, визначених Кабінетом Міністрів України, та об’єктів обласного, районного, сільського, селищного, міського значення, районного у містах рад, сільських, селищних, порушення функціонування та виведення з ладу яких становлять загрозу для життєдіяльності населення;
  • 7) забезпечення умов для стратегічного (оперативного) розгортання військ (сил) або їх перегрупування;
  • 8) участь у здійсненні заходів щодо тимчасової заборони або обмеження руху транспортних засобів і пішоходів поблизу та в межах зон/районів надзвичайних ситуацій та/або ведення воєнних (бойових) дій;
  • 9) участь у забезпеченні заходів громадської безпеки і порядку в населених пунктах;
  • 10) участь у запровадженні та здійсненні заходів правового режиму воєнного стану в разі його введення на всій території України або в окремих її місцевостях;
  • 11) участь у боротьбі з диверсійно-розвідувальними силами, іншими збройними формуваннями агресора (противника) та не передбаченими законами України воєнізованими або збройними формуваннями;
  • 12) участь в інформаційних заходах, спрямованих на підвищення рівня обороноздатності держави та на протидію інформаційним операціям агресора (противника).

Виконання завдань територіальної оборони здійснюється поза районами ведення воєнних (бойових) дій.

З метою нарощування сил і засобів для стабілізації обстановки, а також у випадку визначення відповідної зони територіальної оборони районом ведення воєнних (бойових) дій, військові частини Сил територіальної оборони Збройних Сил України за рішенням Головнокомандувача Збройних Сил України можуть залучатися до виконання завдань територіальної оборони поза межами своєї зони територіальної оборони.

Зброя та боєприпаси:

Стрілецька зброя, інші види озброєння добровольчих формувань територіальних громад та боєприпаси до них зберігаються відповідно до вимог законів України “Про Статут гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України”“Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України” у військових частинах Сил територіальної оборони Збройних Сил.

Застосування зброї, бойової техніки та спеціальних засобів Збройними Силами України, іншими складовими сил безпеки та сил оборони під час виконання завдань територіальної оборони здійснюється відповідно до законодавства України.

Члени добровольчих формувань територіальних громад мають право застосовувати під час виконання завдань територіальної оборони особисту мисливську зброю, стрілецьку зброю, інші види озброєння та боєприпаси до них у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Вступ до ТРО:

Вступ до лав Територіальної оборони є добровільним. Особливих вимог до учасників таких підрозділів немає, окрім віку особи (від 18 до 60 років), законності перебування в Україні протягом останніх п’яти років та відсутності судимості за тяжкий або особливо тяжкий злочин або двох і більше судимостей за будь-які умисні злочини

До складу добровольчих формувань територіальних громад зараховуються громадяни України, які відповідають вимогам, встановленим Положенням про добровольчі формування територіальних громад, пройшли медичний, професійний та психологічний відбір і підписали контракт добровольця територіальної оборони.

Відповідно до частини першої статті 119 КЗпП на час виконання державних або громадських обов’язків, якщо за чинним законодавством України ці обов’язки можуть здійснюватися у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

Соціальні гарантії та пільги для членів ТРО:

Згідно з частиною другою статті 24 Закону України “Про основи національного спротиву” на членів добровольчих формувань територіальних громад під час їх участі у заходах підготовки добровольчих формувань територіальних громад, а також виконання ними завдань територіальної оборони поширюються гарантії соціального і правового захисту, передбачені Законом України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”, зокрема грошового забезпечення.

Військовослужбовці не мають права відмовлятися або ухилятися від виконання обов’язків військової служби з мотивів релігійних переконань та використовувати службові повноваження для релігійної чи атеїстичної пропаганди.

Час перебування громадян України на військовій службі зараховується до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

Якщо у вас лишилися питання за вказаною темою, або з інших питань, будь ласка, звернутись у наше Бюро за детальною індивідуальною консультацією.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *