Особливості стягнення аліментів під час війни

Воєнний стан не звільняє нікого від сплати аліментів та нарахування пені за їх несплату.

Помилковою є думка про те, що війна звільняє боржників від сплати аліментів навіть тоді, якщо боржник через це втратив роботу.

Адвокатське бюро “ЮРКОНСАЛТ” має великий досвід в сфері сімейного права, в тому числі й в частині примусового стягнення аліментів.

01 квітня 2022 року вийшло роз’яснення Мін’юсту щодо аліментних зобов’язань у період воєнного стану. Згідно нього,припинення стягнення на зарплату та інші доходи боржників (в тому числі пенсії, стипендії) – анонсоване нещодавно прийнятим законом ВРУ №2129, НЕ поширюється на платників аліментів, що є дуже важливим.

Що потрібно знати нового у зв’язку із змінами до законодавства:

  • Забороняється процедура зміни стягувача за виконавчим провадженням, якщо стягувач є громадянином рф. Такі виконавчі провадження підлягають зупиненню.

З’явилась можливість стягувати додаткову суму аліментів з тих, кто проходить службу у ТРО в розмірі призначеному рішенням суду. За більш детальную консультацією та допомогою звертайтесь до нас.

  • Забороняється відкриття виконавчого провадження з примусового стягнення аліментів за виконавчим листом або судовим наказом на тимчасово окупованих рф територіях. Станом на сьогодні, Запоріжжя не має такого статусу, а тому у кожного є можливість звернутись до виконавчої службу із відповідної заявою про відкриття виконавчого провадження.
  • Фізичні особи, сума стягнення з яких не перевищує 100 тис. грн, можуть здійснювати видаткові операції зрахунків на які виконавцями накладено арешт.
  • Пеня на заборгованість зі сплати аліментів нараховується на боржника за звичайною процедурою. Ніхто нез вільняється від обов’язку сплати аліментів у визначений законом строк. Процедура стягнення пені реалізовується шляхом звернення із відповідною позовною заявою до суду. Пеня нараховується у розмірі 1% заборгованості за кожен день прострочення. Початок нарахування – з дня коли відбулось прострочення аліментів, закінчуючи днем повного погашення. А отже, все як завжди!
  • Щодо платника аліментів який не працював, або є ФОПом-єдинником, або який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу – заборгованість такого визначається виходячи із середньої зп працівника для даної місцевості.
  • Додаткові витрати на дитину також не змінилися.
  • Звертатись до суду із заявою про стягнення аліментів – можна. Суди працюють, однак краще це робити без виклику сторін за спрощеною процедурою.

Виплати через ДВС на даний час до стабілізації обстановки НЕ МОЖЛИВІ. Громадяни зараз продовжують отримувати виплати у тих випадках, де вони платились прямо від роботодавця платника аліментів, а не через ДВС. Однак, кожного дня все змінюється.

Що ми радимо робити задля уникнення заборгованості зі сплати аліментів?

  • Звернутись до нотаріуса для укладення договору про сплату аліментів в добровільному порядку.
  • Сплачувати аліменти на карту стягувача із обов’язковим зазначенням платежу “аліменти на утримання дитини Іванова І.І.”.
  • Сплачувати аліменти на дитину в добровільному порядку укладаючи розписки на отримання цих грошей, які будуть підписані Стягувачем.

Отже, після нашої Перемоги, виконавчі провадження будуть поновлені та заборгованість за увесь цей час БУДЕ разом із можливістю звернутись Стягувачу до суду із позовною заявою про стягнення пені за несплату аліментів. А тому, радимо ПЛАТИТИ, зберігати всі квитанції зі сплати аліментів та розписки. З цими документами  після закінчення воєнного стану необхідно буде звернутись до виконавчої служби для скасування всього боргу.

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *