Отримання фінансової допомоги переселенцям та тим хто надає переселенцям житло

Волонтерство, допомога тим, хто опинився в складній ситуації внаслідок дій фашистської росіїі – є одним з фронтів, що є важливою складовою перемоги України.

В останній час зокрема, Запоріжжя стало великим хабом для прийому вимушених переселенів, особливо з міста-героя Маріуполь.

Партнери адвокатського бюро “ЮРКОНСАЛТ” надають безоплатну правову допомогу вимушеним переселенцям, консультують з приводу багатьої питань. Одне з таких питань – можливість отримання фінансової допомоги.

Допомогу для переселенців від держави можуть отримати:

українці, які вимушено змінили місце проживання через війну

зареєструвалися як переселенці в новому населеному пункті

зареєстровані в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб

Заявку можна подати особисто до органів соціального захисту населення, уповноваженої особи громади чи ЦНАПу, або ж за допомогою порталу чи додатку “Дія”.

В яких регіонах можна отримати допомогу в рамках програми “Є Підтримка”

Відповідно до Розпорядження від 06.03.2022 № 204-р “Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми “єПідтримка”,

  • Волинська область
  • Дніпропетровська область
  • Донецька область
  • Житомирська область
  • Запорізька область
  • Київська область
  • м. Київ
  • Луганська область
  • Миколаївська область
  • Одеська область
  • Сумська область
  • Харківська область
  • Херсонська область
  • Чернігівська область

Який розмір фінансової допомоги можуть отримати переселенці:

Допомога надається у розмірах:

  • для осіб з інвалідністю та дітей — 3000 гривень на місяць;
  • для інших осіб — 2000 гривень на місяць.

Допомога виплачується за повний місяць, незалежно від дати звернення. Як виняток, термін оформлення її за березень подовжили до 30 квітня.  Далі вона нараховуватиметься автоматично. Допомога буде виплачуватись увесь період дії воєнного стану та місяць після його завершення.

Куди звернутися для отримання грошової допомоги:

Для призначення допомоги подається заява про надання допомоги за встановленою формою на підставі довідки внутрішньо переміщеної особи, документів, що підтверджують особу та ІПН.

Заяви прийматимуться за місцем фактичного перебування внутрішньо переміщених осіб:

  1. Управліннями/відділами соціального захисту населення;
  2. уповноваженими особами виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або центру надання адміністративних послуг.

Також для отримання вказаної допомоги можна використати додаток “ДІЯ”.

Оскільки допомога буде виплачуватися на поточний рахунок зі спеціальним режимом використання для зарахування допомоги «єПідтримка» або банківський рахунок (за стандартом IBAN) заявника для виплати допомоги.

Тому першочергово перед зверненням для подачі заяв та документів щодо виплати допомоги необхідно мати номер банківського рахунку (за стандартом IBAN) або рахунок зі спеціальним режимом використання для зарахування допомоги «єПідтримка».

У разі відсутності рахунку необхідно звернутися до банківської установи для відкриття банківського рахунка (за стандартом IBAN) для виплати допомоги, що містить 29 символів та літер UA.

Ця виплата нараховується щомісяця протягом воєнного стану + 1 місяць після його закінчення або скасування.

Грошову підтримку від держави можуть отримати і ті, хто розмістив переселенців у власній квартирі чи будинку.

Компенсацію сплачуватимуть із розрахунку 450 грн за місяць (14,77 грн. на день) за кожну розміщену людину.

Для того, щоб надати житло, або знайти житло, треба зареєструватися на сайті “Прихисток”.
Державний сайт «Прихисток» стане у нагоді переселенцям, які шукають тимчасове безкоштовне житло. Бажаючі також можуть запропонувати своє житло для переселенців через цей сайт направивши відповідну заявку.

Для отримання компенсації власник жилого приміщення не пізніше п’яти днів з дня закінчення звітного місяця подає до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради за місцем розташування жилого приміщення заяву на отримання компенсації за тимчасове розміщення ВПО із зазначенням кількість днів та переселенців, які проживали протягом звітного періоду.

Компенсація здійснюється виключно у безготівковій формі за зазначеними у заяві банківськими реквізитами до 20-го числа місяця з дня закінчення звітного місяця за умови відсутності заборгованості власника жилого приміщення за житлово-комунальні послуги.

Сума компенсації розраховується з урахуванням кількості днів, протягом яких жиле приміщення надавалося для розміщення ВПО з дня розміщення таких осіб, але не раніше дати включення до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб інформації про розміщення ВПО у відповідному жилому приміщенні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *