Строки прийняття спадщини під час війни

Багатьом відомо, що строк прийняття спадщини становить 6 місяців від моменту відкриття спадщини (смерті спадкодавця).

Але що робити, якщо через воєний стан у спадкоємця відсутня можливість звернутися до нотаріуса для оформлення спадщини в 6-ти місячний строк? В даному випадку пропуск строків дозволяється законом:

Перебіг строку для прийняття спадщини зупиняється.  

Згідно із постановою КМУ №209 від 06.03.2022 р. були внесені зміни до постанови КМУ від 28.02.2022 р. №164. Відповідно до цих змін було встановлено, що на час дії воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини зупиняється.

Отже, перебіг 6-місячного строку з моменту смерті спадкодавця зупиняється на період дії воєнного стану та додатково, після його відміни, у строк, що залишався станом на 24 лютого 2022 року із встановлених 6 місяців.

Однак, є і деякі зміни, які полягають у тому, що в умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини.

Кожен, хто бажає прийняти спадщину може реалізувати таке право. Так, ми в свою чергу зробили актуальний список нотаріусів у м. Запоріжжі, які працюють та зможуть допомогти вам із цим. Адреси працюючих нотаріусів за посиланням.

Додатково звертаємо увагу на те, що на період військового стану можна звернутися також до нотаріусів з інших регіонів, відмінних від місця відкриття спадщини.

Все ж таки ми рекомендуємо всім, у кого є на те об’єктивна та фізична можливість все ж таки звернутися до нотаріуса із відповідною заявою про прийняття спадщини та не відкладати це на потім.

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *