Порядок вручення військових повісток

В даній статті нами проаналізовано порядок вручення військових повісток та відповідальність на невиконання відповідних вимог закону.

Військова повістка!

Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов’язком громадян України (стаття 65 Конституції України).

Указом Президента України Володимира Зеленського «Про загальну мобілізацію» від 24.02.2022 року № 69/2022 оголошено проведення загальної мобілізації на території всіх областей України. Мобілізація проводиться протягом 90 діб.

Призов військовозобов’язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України здійснюється в обсягах, визначених згідно з мобілізаційними планами.

Генеральному штабу Збройних Сил України доручено визначити черговість та обсяги призову військовозобов’язаних, резервістів в межах загального строку мобілізації.

У період мобілізації підлягають призову усі громадяни віком від 18 до 60 років (переважно чоловіки), які можуть виконувати військовий обов’язок.

Черговість («хвилі призову») військовозобов’язаних і резервістів:

  • Оперативний резерв – колишніх військовослужбовців, які мали бойовий досвід або служили за контрактом.
  • Військовослужбовці, які в період з 2014 року проходили строкову службу або служили за контрактом.
  • Офіцери запасу – військовозобов’язані, які закінчили військову кафедри вузів.
  • Всі громадяни України, які не мають обмежень за віком і станом здоров’я.

Призов громадян на військову службу під час мобілізації здійснюють територіальні центри комплектування та соціальної підтримки за сприяння місцевих органів виконавчої влади або командири військових частин.

Порядок вручення військових повісток:

Оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки за встановленою формою, відповідно до Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 року № 352.

Оповіщення про необхідність з’явитися до військкомату, може бути направлене та вручене:

– за місцем роботи;

– за місцем проживання.

 Повістка має бути вручена особисто або уповноваженими особами повинен бути складений акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків.

            Повістка має містити: прізвище, ім’я, по батькові, адресу проживання призовника, конкретний строк явки до призовних дільниць (дату і час явки), найменування районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, його адресу місця розташування, інформацію про керівника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримка – його військове звання, підпис, ініціали та прізвище, печатку! На зворотному боці повинні зазначені документи, які призовник має мати з собою.

            Якщо ви отримали повістку про виклик до військомату, ви зобов’язані з’явитися за нею до вказаного в ній районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки у визначені нею дату і час!

            Необхідно зазначити, що виклик у військомат по телефону, смс, на вулиці («виписка повістки на колінах»), в магазині, блокпостах, є незаконними.

Відповідальність за нез’явлення за повісткою про виклик до військкомату:

Відповідно до статті 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, в разі незʼявлення за викликом територіального центру комплектування та соціальної підтримки для визначення призначення у воєнний час тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 – 3400 грн.).

Національній поліції надано право здійснювати адміністративне затримання військовозобов’язаних при порушенні законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію та доставляти їх до територіального центру комплектування (статті 259 та 262 Кодексу України про адміністративні правовпорушення, частина 3 статті 38 Закону України “Про військовий обовʼязок і військову службу”).

Статтею 336 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. За вчинення даного злочину передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

Статтею 337 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за ухилення від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки, керівниками відповідних органів Служби безпеки України, відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України  або навчальних (спеціальних) зборів, яка карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 – 8500 грн.) або виправними роботами на строк до одного року.  

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *