Чи може тцк, військомат оголосити в розшук? Чи законні дії поліції при затриманні військовозобов’язаного?

🔍 У соціальних мережах поширюються чутки, що територіальні центри комплектування та соціальної підтримки можуть оголошувати призовників у розшук, якщо вони не з’являються у військкомат. Згідно з законами України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” та “Про військовий обов’язок і військову службу”, громадяни, які ухиляються від призову на строкову військову службу, призову за мобілізацією, військового обліку або спеціальних (перевірочних) зборів, несуть адміністративну та кримінальну відповідальність.

🔎 Хто може включати в розшук?
У територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомат) немає повноважень щодо розшуку військовозобов’язаних. Процедура оголошення в розшук передбачена Кримінально-процесуальним кодексом (КПК). Її можуть здійснювати тільки після сповіщення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення щодо ухилення від призову щодо мобілізації.

🚓 Тобто, оголосити у розшук і затримати можна лише:
– на підставі рішення суду;
– з обґрунтованою підозрою;
– в межах порушеного кримінального провадження.

💼 Причини оголошення в розшук:
Згідно із статтею 281 Кримінально-процесуального кодексу України, якщо під час досудового розслідування місцезнаходження підозрюваного невідоме або він виїхав і перебуває на тимчасово окупованій території України або за її межами і не з’являється без поважних причин на виклик слідчого, прокурора за умови його належного повідомлення про такий виклик, слідчий (прокурор) оголошує розшук такого підозрюваного.

❗️ Перед оголошенням підозрюваного в розшук слідчий, прокурор зобов’язаний здійснити заходи для встановлення його місцезнаходження.

⚖️ Оголошення розшуку виноситься окремим постановою, якщо досудове розслідування не зупиняється або зазначається в постанові про зупинення досудового розслідування. Якщо приймається таке рішення, відомості вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

💼 За які адміністративні правопорушення поліція розшукуватиме військовозобов’язаних?
У разі вчинення військовозобов’язаним адміністративного правопорушення, передбаченого статтями 210, 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, органи Національної поліції України за зверненнями територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки мають за обов’язок доставити таких осіб до територіальних центрів для складання протоколів.

🔒 За які кримінальні правопорушення поліція розшукуватиме військовозобов’язаних?
Якщо військовозобов’язаний ухиляється від призову на військову службу під час мобілізації, згідно зі статтею 336 ККУ за вчинення такого злочину передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років. Згідно з пунктом 56 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 №1487, Національна поліція, за повідомленнями районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, здійснює досудове розслідування стосовно осіб, що вчинили кримінальні правопорушення, передбачені статтями 335, 336, 337 Кримінального кодексу України.

❓ Як дізнатися, чи перебуває людина у розшуку?
Портал розшук Міністерства внутрішніх справ України (https://wanted.mvs.gov.ua/)
Автоматизована система виконавчого провадження за посиланням: https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors і дізнатися, чи не заведено на особу виконавче провадження.
Сайт Судова влада України (https://court.gov.ua/fair). Тут громадянин може знайти інформацію щодо стану розгляду справ у судах.

#адвокат #юрист #юрконсалт #ua #запоріжжя #рек #ukraine #соціальні_мережі, #розшук, #військкомат, #мобілізація, #адміністративна_відповідальність, #кримінальна_відповідальність, #національна_поліція, #портал_розшук, #автоматизована_система, #судова_влада

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *