Верховна Рада затвердила Римський статут Міжнародного кримінального суду

📜 Верховна Рада 21 серпня ухвалила внесений Президентом законопроект про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього (0285).  Цей крок є важливим для правової системи України.

💼 Законопроект передбачає, що Україна не визнаватиме юрисдикцію Міжнародного кримінального суду з воєнних злочинів протягом семи років стосовно українських громадян. Це зроблено для уникнення маніпуляцій щодо «захисту наших військових», зазначає народний депутат Галина Янченко.

📑 Римський статут визначає, що до воєнних злочинів відносяться такі дії, як грубі порушення Женевських конвенцій, катування, нелюдське поводження, знищення майна, взяття заручників, позбавлення права на справедливий суд тощо. Перелік воєнних злочинів є досить широким.

🖋 Мінфін має передбачити внески до бюджету Міжнародного кримінального суду при підготовці Державного бюджету України на 2025 рік. Відповідно до розрахунку, потенційні внески України у 2024 році можуть становити близько 235 048 євро.

📈 Римський статут набирає чинності для України через 60 днів після здачі ратифікаційної грамоти Генеральному секретарю ООН. Україна заявила, що прохання МКС про співробітництво можуть надсилатися дипломатичними каналами, до Офісу Генерального прокурора або Міністерства юстиції України, документами в українському перекладі.

🛡 Україна також підтвердила визнання юрисдикції МКС щодо злочинів, передбачених статтями 6, 7 і 8 Римського статуту з 21 листопада 2013 року, а також щодо злочину, передбаченого статтею 8bis з 17 липня 2018 року.

⚖ Кабінету Міністрів України доручено забезпечити повідомлення депозитарія Римського статуту про зміст цих змін під час депонування ратифікаційної грамоти.

✉️ Адвокатське бюро “Юрконсалт” висловлює надію, що ратифікація Римського статуту стане важливим кроком на шляху до міжнародної правової інтеграції України.

#ВерховнаРада #Римськийстатут #МіжнароднийКримінальнийСуд #юриспруденція #право #ГеннадійПрацевитий #Юрконсалт #ратикфікація #адвокат #юрист #юрконсалт #ua #запоріжжя #рек #ukraine

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *