Відрахування та подальший вступ до іншого університету на той самий рівень освіти призведе до втрати права на відстрочку

🖋️ Як відомо, закон про посилення мобілізації та Кабмін постановою №560 визначив, що здобувачі професійної, фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою, мають право на відстрочку, якщо здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий, згідно з ч. 2 ст. 10 Закону «Про освіту».

📚 Втім, виникають нюанси. Як зазначає МОН, право на відстрочку надається лише за умови непорушення послідовності здобуття рівнів освіти, визначеної Законом «Про освіту». Освіта — це не тільки диплом; це сукупність знань, умінь та навичок. Якщо особа почала здобувати освіту на певному рівні і була відрахована до отримання диплому, вона частково отримала освіту на цьому рівні.

🔍 Саме через це, якщо особа поновлюється на навчання і продовжує його, то порушення послідовності не буде. Однак, якщо знову вступає на той самий рівень, це вважається порушенням послідовності.

👨‍🎓 Заступник міністра освіти Михайло Винницький пояснює: якщо особа має бакалаврський ступінь або вступила на бакалаврат і була відрахована, а зараз поновилася чи вступила на іншу спеціальність – право на відстрочку втрачено.

📑 Міністерство освіти у листі-роз’ясненні №1/9758-24 від 3.06.2024 визначило алгоритм видачі довідки про здобувача освіти за даними ЄДЕБО. У цій довідці зазначається, чи порушує здобуття освіти послідовність, визначену законом. Якщо чоловік вступив до одного ВНЗ для здобуття ОС бакалавра, потім змінив спеціальність і вступив до іншого ВНЗ, відрахувавшись за власним бажанням, він не матиме права на відстрочку.

📜 У формі цієї довідки вказується, що поточне здобуття освіти порушує послідовність. У відповідній графі зазначається «Ні, порушує». Це записано на основі листа-роз’яснення МОН, яке вказує, що якщо здобувач освіти був відрахований і знову вступив для здобуття ОС бакалавра, то довідка буде містити «Ні, порушує».

⚠️ Раніше батьки студентів подавали петиції на сайті Кабміну, посилаючись на те, що відповідне тлумачення в листі-роз’ясненні МОН викривляє статті 10 і 17 Закону «Про освіту».

#освіта #відстрочка #бакалавр #студенти #навчання #мобілізація #право #адвокат #юрист #юрконсалт #ua #запоріжжя #рек #ukraine

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *