Поштою надійшла повістка: що робити

✉️ Починаючи з 17 липня 2024 року, запрацював новий механізм оповіщення військовозобов’язаних поштою. Раніше, з моменту введення воєнного стану, районні ТЦК та СП розсилали повістки листами. Проте нормативно встановленого порядку таких дій та відповідальності за ігнорування повісток не існувало. Таким чином, без доказів фактичного отримання повістки, військовозобов’язані не несли юридичної відповідальності за неявку.

📦 Нове законодавство змінює ситуацію. Тепер районні ТЦК та СП можуть надсилати повістки рекомендованими листами з описом вкладення та повідомленням про вручення. Повістка надсилається за фактичною адресою, яку військовозобов’язаний вказав під час уточнення військово-облікових даних. Якщо протягом 60 днів резервіст або військовозобов’язаний не оновив адресу, повістка надсилається на зареєстровану адресу.

🚫 Для осіб за кордоном, що оновили свої дані, можливості отримати повістку поштою немає. Для тих, хто не оновив дані та мають реєстрацію на окупованій території або зняті з реєстрації, повістка може бути надіслана лише за наявності інформації про фактичне місце проживання з інших джерел.

📅 Повістка вважається врученою в день фактичного отримання, який підтверджується даними поштового оператора, або в день відмітки про відмову отримати лист чи відсутність особи за вказаною адресою. Термін явки визначається не раніше ніж чотирнадцятий день від дня відправлення повістки.

⚠️ Відмовитися від повістки, яка надійшла поштою, неможливо. Ігнорування або відмова вважаються порушенням правил військового обліку.

💸 За неявку за повісткою військовозобов’язаний може бути притягнутий до адміністративної відповідальності за статтею 210 КУпАП з покаранням у вигляді штрафу від 17 000 до 25 500 грн. Також порушника можуть оголосити в розшук і затримати для доставлення до найближчого відділу ТЦК та СП.

⏳ Строк притягнення до відповідальності складає 3 місяці з моменту виявлення правопорушення, але не більше 1 року. Якщо відповідальність накладено з порушенням строків або норм законодавства, цей штраф можна оскаржити в суді.

🕵️ У разі наявності додаткових питань консультуйтеся з профільними адвокатами Адвокатського бюро “Юрконсалт”. Якщо ви не погоджуєтеся з накладеним штрафом, наші спеціалісти здійснюють повний супровід оскарження постанови.

#ЮридичнаДопомога #Повістка #ВійськовийОблік #ЮридичнийКонсалтинг #ВійськовийОбовязок #АдміністративнаВідповідальність #Законодавство #ОскарженняШтрафу #КонсультаціяЮриста #адвокат #юрист #юрконсалт #ua #запоріжжя #рек #ukraine

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *