Цифровізація повісток як можливість прискорення накладення заочних штрафів та стягнення коштів з ухилянтів

🔔 Верховною Радою було прийнято закон про посилення мобілізації, який дозволив ТЦК підписувати повістки не тільки вручну, а і електронним цифровим підписом. Далі Кабмін постановою №560 уточнив, що повістка може формуватися через Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів «Оберіг» і підписуватися керівником ТЦК за допомогою кваліфікованого електронного підпису. Реєстраційний номер повістки фіксується у «Оберіг».

🖋️ Завдяки цифровізації процесу, стало можливим масове формування повісток для осіб, які не виконали обов’язки щодо військового обліку. Ці повістки можуть бути роздруковані та відправлені поштою. Наприклад, повістка може бути направлена до місця проживання після завершення 60 днів на уточнення облікових даних.

📬 Повістка ТЦК надсилається не пізніше наступного дня після підпису керівником. При цьому день явки визначається не раніше 14-го дня з моменту відправлення. Важливо зазначити, що належним підтвердженням оповіщення буде відмітка про відсутність особи за адресою, наданою ТЦК під час уточнення облікових даних.

🏠 У разі неотримання актуальних даних, повістка може бути надіслана на останню відому адресу, і особа вважатиметься належним чином оповіщеною. Після цього починається механізм заочних штрафів, відкриття виконавчого провадження, блокування рахунків та примусове стягнення доходів і майна.

⚖️ Штраф за КУпАП може складати від 17 до 25,5 тисяч грн. Законодавство більше не вимагає складання протоколу ТЦК у разі неявки без поважних причин. Підтвердженням отримання повістки може бути поштове відправлення з відміткою.

📑 За відсутності добровільної сплати штрафу, можуть бути заблоковані рахунки та стягнуті кошти, а також майно. Кабмін дозволив ТЦК надсилати звернення до Національної поліції в електронному вигляді про призовників, які порушили адміністративні норми.

👨🏻‍⚖️  Вищеописані зміни значно полегшують та прискорюють процедури, пов’язані з мобілізацією та адміністративними правопорушеннями.

#мобілізація #адміністративніправопорушення #штрафи #цифровізація #повісткитцк #ТЦК #військовийоблік #адвокат #геннадійпрацевитий #адвокат #юрист #юрконсалт #ua #запоріжжя #рек #ukraine

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *