Багатодітні батьки, які заборгували аліменти, втратять право на відстрочку від мобілізації

📌 Нині чоловіки, які мають трьох і більше дітей, можуть скористатися правом на відстрочку від військової служби. Однак, з середини травня, після введення нового закону про мобілізацію, за несплату аліментів хоча б за одну дитину понад три місяці, багатодітні батьки-боржники втратять це право.

⚖️ Мобілізація такої категорії громадян не є покаранням, а обов’язком. Високі зарплати в ЗСУ можуть допомогти таким батькам погасити борги та фінансово забезпечити своїх дітей.

📜 У новому законі про мобілізацію залишиться відстрочка для багатодітних батьків, але з умовою: вони мають довести наявність трьох і більше неповнолітніх дітей та відсутність заборгованості з аліментів. Ті, хто не сплачував аліменти понад три місяці, втрачають право на відстрочку.

🚷 Така вимога стосуватиметься як чоловіків, так і жінок з медичною та фармацевтичною освітою. На основі поданих документів ТЦК ухвалюватиме рішення щодо права на відстрочку. Боржники з аліментів зможуть знову отримати відстрочку лише після погашення заборгованості.

🔄Навіть до внесення змін до законодавства багатодітні батьки з заборгованістю отримували мобілізаційні повістки. Якщо людина не сплачує аліменти, вона не утримує своїх дітей, а отже, втрачає право на відстрочку.

📅 Боржники повинні надати ТЦК свідоцтва про шлюб та народження дітей, а також довідку про відсутність заборгованостей. Якщо борг буде погашено до відправки у військову частину, мобілізації не буде.

👩‍⚖️ Кримінальна відповідальність за несплату аліментів передбачає обмеження волі або громадські роботи, що не є перешкодою для мобілізації. Новий закон навіть дозволяє мобілізацію осіб, засуджених за тяжкі злочини.

💸 Для стягнення аліментів з мобілізованих, дружина або чоловік подають заяву до виконавчої служби, після чого документи надсилаються в Міноборони та бухгалтерію військової частини, яка стягуватиме аліменти.

🚫 Якщо багатодітний батько під час служби погасив борги, він може подати рапорт на звільнення зі служби. Якщо ж після демобілізації він знову ухиляється від сплати аліментів, його можуть повторно призвати на службу.

🔍 Новий закон стимулюватиме недобросовісних батьків погашати заборгованості. Адвокат Геннадій Працевитий зазначає, що залучення до війська боржників не суттєво вплине на хід мобілізації та обороноздатність країни.

💬
#мобілізація #аліментнийборг #багатодітні_батьки #семейнеправо #законодавство #Юрконсалт #ГеннадійПрацевитий #військоваслужба #борги #міністерствоюстиції #адвокат #юрист #юрконсалт #ua #запоріжжя #рек #ukraine

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *