Військовослужбовцям до вислуги років зараховується час перебування в полоні або заручником

📝 На жаль, полон — це ще одна частина бойових дій. Дуже часто родичі військовополонених цікавляться питанням стажу для своїх рідних. Найбільше їх хвилює, чи полонені залишаються у списках особового складу військової частини та чи рахується вислуга років під час перебування в полоні.

⚖️ Так, згідно з Постановою Уряду № 393 від 17.07.1992 року, для призначення пенсій за вислугу років відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, військовослужбовцям до вислуги років зараховується час перебування в полоні або заручником, за умови що здача в полон не була добровільною і особа не вчинила злочину проти миру і людства.

📌 До того ж, згідно з чинним законодавством, військовослужбовці можуть бути зараховані в розпорядження посадових осіб (виведені поза штат) для вирішення питання подальшої служби, зокрема, якщо вони:
🔺 Перебувають на тривалому лікуванні через поранення або хворобу, набутої в особливий період.
🔺 Перебувають у полоні або як заручники до їхнього повернення (п.п.15 п.116 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України).

🔍 Однак, навіть у разі перебування в полоні, військовослужбовцям рахується вислуга років, хоча їх можуть вивести в розпорядження. Це також не позбавляє членів їхніх сімей права на отримання грошового забезпечення від імені військових.

🔖 Проєкт реалізовується в межах Програми реінтеграції ветеранів, яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США.

🤝 Якщо у вас виникли юридичні питання або потребуєте консультації, звертайтесь до адвоката Геннадія Працевитого або Адвокатського бюро “Юрконсалт”.

#юридичніпитання #полон #військоваслужба #пенсійнезабезпечення #військовополонені #стаж #правосуддя #юрист #правова_допомога #адвокат #юрист #юрконсалт #ua #запоріжжя #рек #ukraine

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *