Розсилання повісток поштою почнеться з середини липня, коли мине 60 днів на оновлення військово-облікових даних

❗️Однією з найбільш обговорюваних новел, введених постановами Уряду щодо порядку вручення повісток, є фактично «заочне» оповіщення військовозобов’язаного. Це нововведення передбачає, що підпис особи під повісткою не буде потрібен, і вона буде вважатися повідомленою автоматично. Зокрема, повістки можуть надсилатися через «Укрпошту» на останню відому адресу, навіть якщо особа там не проживає.

📬Це відкриває можливість для застосування санкцій, зокрема заочних штрафів, відкриття виконавчого провадження та стягнення коштів або майна. Відповідно до п. 41 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, затвердженого постановою Кабміну від 16 травня 2024 року №560, належним підтвердженням оповіщення є особистий підпис, відеозаписи вручення, або відмова від отримання повістки, зафіксована на відео.

📅Повістка може бути також надіслана засобами поштового зв’язку. У такому випадку, підтвердженням її отримання є інформація поштового оператора або відмітки про відмову від отримання чи відсутність особи за вказаною адресою. Однак такі «заочні» повістки почнуть розсилати лише після завершення 60-денного терміну для уточнення військово-облікових даних, який встановлено для посилення мобілізації.

📄За постановою КМУ №560, повістка може бути надіслана рекомендованим поштовим відправленням з повідомленням про вручення після завершення 60 днів відведених на уточнення даних. Якщо резервіст або військовозобов’язаний не уточнив адресу проживання протягом цього часу, повістка буде надсилатися на зареєстровану адресу. Надсилання має відбуватися не пізніше наступного дня після підписання повістки відповідним керівником, а дата явки на виклик визначається не раніше 14-го дня після надсилання листа.

🏢Нагадаємо, що резервісти та військовозобов’язані можуть бути оповіщені також групами оповіщення за місцем проживання, до складу яких можуть включатися керівники установ, ФОП, які надають управлінські послуги в багатоквартирних будинках, або голови об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). Це передбачено все тим же Порядком проведення призову громадян на військову службу, затвердженим постановою Кабінету Міністрів №560.

🖋Адвокатське бюро “Юрконсалт” закликає всіх військовозобов’язаних своєчасно оновлювати свої військово-облікові дані та слідкувати за законодавчими нововведеннями, щоб уникнути можливих санкцій.

#мобілізація #призов #військовослужбовці #повістка #законодавство #Юрконсалт #уповноважений #санкції #виконавче_провадження #адвокат #юрист #юрконсалт #ua #запоріжжя #рек #ukraine

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *