Військовозобов’язаний з 18 років: реальність чи вигадка?

⚖️ З 18 травня 2024 року набуде чинності Закон № 3633-IX, який вносить суттєві зміни в питання щодо того, коли особи молодше 25 років переходять зі статусу призовників до військовозобов’язаних. 

📜 Зокрема, строкова служба замінюється на базову військову службу з такими правилами:

– призову підлягатимуть особи віком від 18 до 25 років.
– вони направлятимуться на службу навіть під час воєнного стану.
– під час воєнного стану служба триватиме до 3 місяців (щонайменше 1 місяць базової загальновійськової підготовки та до 2 місяців фахової підготовки).

📅 Також змінено підстави, за якими призовники молодше 25 років переходять у статус військовозобов’язаних. З 18 травня це буде відбуватись за наступними умовами:

1) Звільнені з військової служби в запас і не зараховані до військового оперативного резерву.
2) Припинили альтернативну (невійськову) службу та підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.
3) Набули громадянства України і згідно з цим законом підлягають взяттю на облік військовозобов’язаних.
4) Зняті з військового обліку ЗСУ, СБУ, розвідувальних органів України за рішенням Міноборони, СБУ, розвідувальних органів України.
5) Звільнені зі служби у військовому резерві та не досягли граничного віку перебування в запасі.
6) Пройшли базову загальновійськову підготовку відповідно до умов, передбачених новою редакцією Закону України “Про військовий обов’язок та військову службу”.
7) Прибули після відбування покарання з установ виконання покарань.
8) До набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах.

🔍 На основі зазначених підстав особу переводитимуть на облік військовозобов’язаних, що надає право на її мобілізацію (за умови відсутності підстав для відстрочки).

⚠️ Важливо зазначити, що військовозобов’язані, які пройшли базову загальновійськову підготовку або базову військову службу до досягнення 25-річного віку, не підлягатимуть мобілізації.

💼 Адвокатське бюро “Юрконсалт” завжди готове надати вам професійну допомогу та консультацію з усіх питань, пов’язаних із новим законодавством. Для додаткової інформації звертайтеся до нас або до адвоката Геннадія Працевитого.

#закон #призов #військоваслужба #мобілізація #Юрконсалт #військовозобовязані #новийзакон #ГеннадійПрацевитий #військовипідготовка #правова_допомога #адвокат #юрист #ua #запоріжжя #рек #ukraine #адвокат #юрист #юрконсалт #ua #запоріжжя #рек #ukraine

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *