Відповідальність за вчинення ухиляння від мобілізації

✍️ Відповідно до Законів України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” та “Про військовий обов’язок і військову службу”, громадяни, які ухиляються від призову за мобілізацією та від військового обліку, несуть адміністративну та кримінальну відповідальність. Сила відповідальності залежить від скоєного правопорушення.

⚖️ Якщо військовозобов’язаний ухиляється від повістки для звіряння військово-облікових даних, до нього може бути застосована адміністративна відповідальність.

💼 Штраф за порушення правил військового обліку (відповідно до ст. 210 КУпАП) є наступний:
– у мирний час – від 3400 до 5100 грн;
– в особливий період (зокрема воєнний стан) – від 17 000 до 25 500 грн.

📜 Штраф за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію (відповідно до ст. 210-1 КУпАП) для громадян:
– у мирний час – від 5100 до 8500 грн;
– в особливий період (зокрема воєнний стан) – від 17 000 до 25 500 грн.

🧑‍💼 Для юридичних та посадових осіб, службовців органів влади, підприємств, установ і організацій:
– у мирний час – від 17 000 до 34 000 грн;
– в особливий період (зокрема воєнний стан) – від 34 000 до 59 500 грн.

🕰️ Штраф може бути накладений за ухилення від мобілізації протягом трьох місяців від моменту виявлення порушення, але не пізніше року від моменту вчинення.

🚔 Крім того, порушників під час дії особливого періоду можуть затримати на 3 години для складання протоколу, а в необхідних випадках для встановлення особи або з’ясування обставин правопорушення – затримати можуть до 3 діб.

🔒 Якщо військовозобов’язаний, не маючи права на відстрочку, пройшов військово-лікарську комісію, був визнаний придатним до служби та отримав “бойову повістку”, але не з’явився до ТЦК без поважної причини, настає кримінальна відповідальність згідно зі ст. 336 Кримінального кодексу України.

🏛️ Злочин карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років. Реальне покарання можуть замінити іспитовим строком тривалістю від 6 місяців до 3 років, але зазвичай від року до двох.

📝 Варто зазначити, що є певні винятки, коли ухилення від мобілізації не карається законом.

#мобілізація #військовийобов’язок #адміністративнавідповідальність #кримінальнавідповідальність #ухилення #військовийоблік #штрафи #кримінальнийкодекс #адвокат #юрист #адвокат #юрист #юрконсалт #ua #запоріжжя #рек #ukraine

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *