Вилучення авто в період воєнного стану

В останній час багато клієнтів звертається до нас за консультаціює щодо порядку вилучення автомобіля в період воєнного стану. Чи може будь-який військовослужбовець вилучити ваш власний автомобіль? Якщо так, то яким чином це здійснюється та оформлюється. Як запобігти вилученню?

В інтернеті та серед нас поширюється інформації щодо вилучення на блок-постах у громадян транспортних засобів для потреб Збройних сил України та інших військових формувань.

Розвіємо вказані чутки, та розглянемо правові підстави і порядок такого вилучення майна.

Підстави вилучення автотранспорту:

Перш за все, статтею 41 Конституції України визначено, що ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Разом з тим, частиною 4 вказаної статті дозволено примусове відчуження таких об’єктів з наступним повним відшкодуванням їх вартості допускається лише в умовах воєнного чи надзвичайного стану.

Однак зауважимо, що конфіскувати майно у воєнний час можуть лише за чотирьох обов’язкових умов, які регулюють Конституція України, Цивільний Кодекс, а також Закони України “Про правовий режим військового становища” та “Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму військового або надзвичайного стану”:

1. Відчуження майна приватних осіб може здійснюватися виключно з попереднім або подальшим відшкодуванням його вартості. Безоплатне вилучення стосується лише майна державної власності.

2. Рішення може приймати виключно вище командування Збройних сил України або окремо визначені підрозділи та за погодженням з державною адміністрацією. Без погодження допускають ухвалення рішення лише у місцях бойового зіткнення.

Наголосимо, що начальники патруля, старші вартові, командири загону територіальної оборони тощо, не наділені таким правом.

3. Реквізиція (ц. 2 ст. 353 ЦК України) здійснюється з чітким документальним оформленням угоди. Момент вилучення засвідчують підписанням акта встановленого зразка із зазначенням підстав, ознак /опису майна, розміру виплаченої компенсації тощо.

(Так, наприклад, підставою примусового вилучення авто у період воєнного стану у осіб, які їздять на автомобілі у нетверезому стані. Конкретні випадками такого вилучення є у Волинській, Чернівецькій областях, де відповідні військові адміністрації видали наказ і надали повноваження тим чи іншим підрозділам здійснювати відповідні дії.

Тобто, за такими ситуаціями, якщо особу було виявлено з ознаками алкогольного сп’яніння, якщо цей факт підтверджується відповідними приладами чи іншим способом, тоді є всі правові підстави для вилучення автомобіля, яким керував п’яний водій, обов’язково склавши відповідний акт прийому-передачі і можливість проведення оцінки цього майна та виплати його вартості, що регулюється вищевказаними Законами).   

4. Перед відчуженням здійснюють оцінку ринкової вартості майна, оригінал укладання якого надається власнику. Розмір оцінки можна оскаржити в суді.

Важливо: для отримання компенсації за примусово відчужене в умовах правового режиму воєнного стану майно треба звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем відчуження майна із заявою, до якої додають акт і документ, що містить висновок про вартість майна. Без дотримання зазначених умов за примусове вилучення майна (транспорту) передбачена кримінальна відповідальність!

😎 Потрібна консультація?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *