Юридическая помощь воинам АТО и членам их семей в Запорожье

Помимо защиты интересов заемщиков и вкладчиков, наша компания занимается и иными отраслями права, а также активно помогает участникам АТО и их родственникам. Юристами компании была оказана помощь в получении материальной помощи в размере 690 000 грн. брату умершего героя. Проблема заключалась в том, что военкомат отказывался выплачивать помощь единственному родному брату умершего в связи с тем, что в понимании Семейного кодекса, родные братья не являются членами одной семьи.
После сбора всех необходимых доказательств, подготовки иска, нами было получено решение суда, на основании которого мат. помощь была выплачена. Также за последние два года нами были бесплатно зарегистрированы около десятка общественных организаций и благотворительных фондов, среди которых такие, как: ГО «Союз Женщин Украины», БФ «Солдатские матери», ГО «Ветераны АТО и волонтеры. Вместе», ГО «Возрождение. Жизнь после АТО».
Державний герб України
  09.06.2015

        Номер провадження 2о/331/55/15

                              ЄУН 331/3579/15-ц

             Р І Ш Е Н Н Я

    І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

09.06.2015 р.                                                        Запоріжжя Жовтневий районний суд міста Запоріжжя в складі: головуючого судді         Світлицької В.М. за участю секретаря                  Богач А.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Запоріжжя цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин, факту знаходження особи на утриманні, заінтересована особа Запорізький обласний військовий комісаріат, —

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин, знаходження на утриманні свого рідного брата ОСОБА_2, який помер 29.08.2014 р. В обґрунтування заяви зазначено, що 29.08.2014 р. загинув рідний брат заявника ОСОБА_2 при виконанні службових обовязків під час бойових дій в зоні проведення антитерористичної операції в м. Іловайськ. В заявника інших родичів не було, його батьки були позбавлені батьківських прав щодо нього, навчався він в інтернаті. Рідний брат заявника ОСОБА_2 як старший брат повністю матеріально утримував його, постійно відвідував заявника в інтернаті, забирав до себе на вихідні дні та канікули. З травня 2014 р. по день смерті ОСОБА_2 брати разом проживали на орендованій квартирі, вели сумісний побут. Весь цей час заявник ОСОБА_1 знаходився на повному утриманні свого рідного брата ОСОБА_2, оскільки заявник готувався до вступу до вищого учбового закладу та не мав можливості працювати. ОСОБА_1 аліментів або будь-якої іншої матеріальної допомоги ні від кого не отримував, за виключенням брата. Інших рідних заявник не має. Після смерті брата заявник звернувся до Запорізького ОВК з заявою на отримання грошової допомоги як єдиному члену сімї загиблого, але в звязку з тим, що він з братом офіційно не був зареєстрований за однією адресою проживання, в нього виникла необхідність встановити відповідні юридичні факти в судовому порядку. Посилаючись на зазначені обставини, просить суд, встановити факт родинних відносин між ОСОБА_1 та ОСОБА_2, як рідними братами по матері, встановити факт знаходження ОСОБА_1 на утриманні свого рідного брата по матері ОСОБА_2, який помер 29.08.2014 р.

В судове засідання заявник не зявився, надав суду заяву, якою просить задовольнити заявлені вимоги з підстав, зазначених в заяві про встановлення факту.

Представник заінтересованої особи Запорізького ОВК в судове засідання не зявився, про дату, час та місце судового засідання повідомлений належним чином, причини неявки суду не відомі. Його неприбуття не перешкоджає розгляду справи по суті.

Розглянувши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 29.08.2014 р. помер ОСОБА_2, про що свідчить свідоцтво про смерть серії 1-ЖС №304418, видане 09.09.2014 р. виконкомом Чапаєвської сільської ради Пологівського району Запорізької області.

Відповідно до лікарського свідоцтва про смерть №119 від 05.09.2014 р., ОСОБА_2 загинув 29.08.2014 р. через отримані ушкодження внаслідок військових дій в зоні АТО від вибухів та осколків в м. Іловайськ.

Наказом Президента України №873/2014 від 14.11.2014 р. «Про відзначення державними нагородами», старшого солдата ОСОБА_2 було посмертно нагороджено орденом «За мужність» III ступеня.

Згідно з свідоцтвом про народження серія І-КЕ №255852 від 09.04.1994 р., ОСОБА_2, 03.04.1994 р., є сином ОСОБА_3 та ОСОБА_4.

Згідно з свідоцтвом про народження серія І-ЖС №311429 від 09.12.1996 р., ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, є сином ОСОБА_3 та ОСОБА_5.

Таким чином, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є рідними братами по матері.

Рішенням Пологівського районного суду Запорізької обл. від 08.07.2005 р. по справі №2- 994/2005 ОСОБА_3 позбавлено батьківських прав щодо ОСОБА_1 та його брата. ОСОБА_2 та передано неповнолітніх до органів піклування.

Рішенням Пологівського районного суду Запорізької обл. від 21.12.2010 р. по справі №2- 2362/2010 ОСОБА_5, було позбавлено батьківських прав щодо його сина ОСОБА_1

Відповідно до довідки КЗ «Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів» Запорізької ОР, ОСОБА_1 навчався в інтернаті в період з 21.04.2011 р. по 29.08.2014р.

Згідно з довідки інтернату №542 від 07.05.2015 р., ОСОБА_1 на час навчання в інтернаті аліментів не отримував. За час перебування ОСОБА_1 в навчальному закладі, його неодноразово відвідував рідний брат ОСОБА_2

Як вбачається з довідки Запорізького ОВК від 18.12.2014 р. №20/с, ОСОБА_1 для оформлення одноразової грошової допомоги як члену сімї загиблого військовослужбовця, необхідно надати довідку з місця проживання за однією адресою за братом, документи, які б підтверджували факт утримання ОСОБА_1 його братом ОСОБА_6 У відповідності до п. 5 Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, №975 одноразова грошова допомога призначається та виплачується у порядку рівними частками членам сімї, батькам та утриманцям загиблого (померлого) військовослужбовця. Члени сім’ї та батьки загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста визначаються відповідно до Сімейного кодексу України, а утриманці — відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Пунктом 10 порядку №975 зазначається, що для отримання допомоги членам сімї або утриманцям загиблого військовослужбовця, необхідно надати довідку органу реєстрації або відповідного житлово-експлуатаційного підприємства, організації чи органу місцевого самоврядування про склад сім’ї військовослужбовця.

В обґрунтування заявлених вимог ОСОБА_1 зазначає в заяві, в травні 2014 р. заявник закінчив денну форму навчання в Матвіївській загальноосвітній санаторній школі-інтернаті І-ІІІ ступенів, та переїхав до свого брата ОСОБА_2 на орендовану квартиру для постійного проживання за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, вели сумісний побут, мали взаємні права та обовязки, як рідні брати. Оскільки житло винаймалось за усною домовленістю з власником житла, вони не реєструвались за вказаною адресою, договорів на оренду квартири не укладали.Фінансова допомога ОСОБА_2 була для заявника постійним та єдиним джерелом для існування, оскільки себе забезпечити на той час заявник не мав можливості, так як був неповнолітнім та навчався.

З 2013 року ОСОБА_2 записався до проходження військової служби на підставі контракту. Служив в званні старшого солдату 93-ї Дніпропетровської окремої механізованої бригади (с. Черкаське, Новомосковський район, Дніпропетровська область), військова частина А1302, що підтверджується матеріалами справи.

Відповідно до ст. 256 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності родинних відносин між фізичними особами. У судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

  Відповідно до ст. 234 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

В частині 2 ст. 3 Сімейного кодексу України зазначається, що сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

Як встановлено судом, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є синам однієї матері, з травня 2014 року проживали разом за однією адресою, вели сумісний побут, мали взаємні права та обовязки.

За таких обставин, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 були членами однієї сімї, у звязку з чим, заявлена вимога щодо встановлення факту родинних відносин підлягає задоволенню.

Згідно ч. 2 ст. 16-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», утриманці загиблого військовослужбовця визначаються відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Статтею 31 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» зазначається, що члени сім’ї померлого вважаються такими, що перебували на його утриманні, якщо вони були на його повному утриманні або одержували від нього допомогу, яка була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.

Абз. а) п. 3 статті 30 вказаного Закону зазначає, що непрацездатними членами сімї військовослужбовця, які були на його утриманні, вважаються також брати, сестри загиблого, які не досягли 18 років.

Оскільки ОСОБА_1 знаходився на утриманні свого старшого брата ОСОБА_2, який надавав йому матеріальну допомогу, яка була для нього постійним і основним джерелом засобів до існування, та враховуючи то факт, що заявник є неповнолітнім братом загиблого військовослужбовця, який був для нього єдиним рідним, суд приходить до висновку про задоволення заявлених вимог про встановлення факту знаходження ОСОБА_1 на утриманні ОСОБА_2

Згідно зі ст.60 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим кодексом. Доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Враховуючи вищевикладене, надані суду документи, суд приходить до висновку, що заявник довів ті обставини, на які посилалась як на підставу своїх вимог.

За таких обставин, в судовому засіданні встановлено факт, що заявник ОСОБА_1 є рідним братом по матері ОСОБА_2, проживав разом з ним та знаходився на утриманні свого брата ОСОБА_2Ю, померлого 29.08.2014 р. на час його смерті.

Встановлення цього факту має для заявника юридичне значення, оскільки з ним пов’язане його право на оформлення грошової допомоги як члена сімї загиблого військовослужбовця.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 10, 60, 212, 213, 234, 256 ЦПК України, суд, —

                                                В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт родинних відносин між ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3, та ОСОБА_2, померлим 29.08.2014 р., як рідними братами по матері.

Встановити факт перебування ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 на утриманні рідного брата по матері — ОСОБА_2, який помер 29.08.2014 р. на момент його смерті.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Запорізької області через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Суддя:                                                                                                                  В.М. Світлицька